Драги читатели, ето че приключихме с темата за червата и продължаваме да разглеждаме други органи. Сега ще разгледаме работата на черния дроб.

Основните функции на черния дроб:

1. Черния дроб участва в храносмилането на мазнините. Той синтезира жлъчен сок, който се събира в жлъчния мехур и при необходимост се изпраща в дванадесетопръстника заедно със секретите на задстомашната жлеза. Когато човек яде храна, отначало тя минава през стомаха, след което отива в дванадесетопръстника, където се изпраща количество жлъчен сок в зависимост от количеството съдържание на мазнини в храната и самия обем храна. Жлъчния сок способства за емулгация (процес на раздробяване на мазнините) и последващо усвояване на мазнините. Когато синтеза на жлъчен сок е намален, това води до лошо усвояване на мазнините и в последствие недостиг на такива.

2. Черния дроб – това е филтър за кръвта, която идва от червата. Червата са покрити с кръвоносни съдове, хранителните вещества се усвояват чрез стените на червата, озовават се в кръвоносните съдове и в кръвта. Цялата тази кръв тече към черния дроб, където той решава, кои от веществата да остават и да се транспортират към органи и тъкани на организма, а кои вещества да се филтрират и да се махат, тъй като в никакъв случай не е добре да остават в кръвта, или ако се оставят някои, то с идеята други органи и системи да ги филтрират. Задачата на черния дроб е да събере и обезвреди всички токсини, които са попаднали в кръвта при храносмилането. Освен токсините, черния дроб може да филтрира и малко количество слуз, която се е озовала в кръвта (дошла от червата), но тази функция е ограничена и като цяло слузта лесно се разнася по целия организъм.

И така, най-важната функция на черния дроб е да събира токсините от кръвта. За съжаление, съвременния човек поема прекалено много голямо количество токсини. На всички е добре познато, например как разрушително действа алкохола на черния дроб, именно поради силната си токсичност. Съвременните лекарства също са много токсични и черния дроб силно страда. Всичките тези токсини от храната, лекарствата, алкохола и др. наркотици черния дроб ги складира, той не може да ги пусне обратно в кръвта, защото тогава те ще тръгнат по цялото тяло и ще повреждат клетки и тъкани. Черния дроб прави всичко възможно да задържа в себе всичките тези токсини.

След като са се събрали токсини в черния дроб, на него му предстои да ги деактивира, тоест да ги обезвреди. Чрез различни биохимични процеси токсините се превръщат в безвредни за организма продукти и в последствие се извеждат извън тялото чрез отделителните системи. Може да отбележим, че черния дроб е изключително издръжлив, смята се че, даже при положение че работят само 5% от клетките на черния дроб, той ще може да изпълнява всичките си функции. За съжаление, даже такъв огромен ресурс не е достатъчен за съвременния човек. Хората се хранят с такава токсична храна, че черния дроб не успява да се справи с огромните количества токсини, те трупайки се в него, започват да го разрушават. В резултат на което, черния дроб, тъй като не успява да обезвреди всичките токсини, е принуден да се чисти, тоест да изхвърли токсините навън. Ако токсините бъдат изхвърлени в кръвта, това може да застраши други органи и системи. Черния дроб има няколко варианта за чистене и сега ще ги разгледаме.

1. Най-естествения и безвреден вариант на чистене на черния дроб е, когато той изхвърля жлъчен сок към червата и заедно с този жлъчен сок и токсините от които иска да се освободи. Жлъчния сок действа като слабително, стимулира перисталтиката и заедно с токсините бързо се движи навън и напуска тялото.

liver_down_clean

По-този начин токсините не успяват да проникнат обратно през стените на червата, а бързо заедно с жлъчния сок се извеждат навън. За съжаление, при съвременния човек тази програма на чистене на черния дроб практически не сработва. Защо се получава така?

Нека да си припомним от предишната статия „Храносмилателна система: черва – методи за чистене“, където разглеждахме, че времето за което сработва слабителното при чисти черва е 20-30 минути, даже при съвсем чисти черва може да е 10-15 минути. Същото е и с жлъчния сок и с токсините от черния дроб, при положение, че червата са чисти, токсините след 10-30 минути ще напуснат тялото, без да имат време да проникнат обратно. При съвременните хора, стените на червата са покрити със слуз и жлъчния сок с токсините засядат в слузта и се задържат дълго. Чрез стените на червата токсините проникват в кръвта и на черния дроб пак му се налага да складира същите токсини, от които се е опитал да се отърве. Получава се затворен кръг. Тоест, за да работи този механизъм на чистене е необходимо човека да има чисти черва. Тялото виждайки, че тази програма не сработва, спира да я прилага и преминава към други резервни варианти на чистене на черния дроб. Разбира се, все пак от време на време тялото прилага и този метод на чистене на черния дроб, изхвърляйки малки количества жлъчен сок и токсини, независимо че те пак попадат в кръвта, част от тези токсини се извеждат от други отделителни системи – бъбреци и кожа.

2. При замърсени черва, първия вариант на чистене не работи ефективно и тогава често черния дроб изхвърля токсините директно в кръвта. Тогава на човека му става лошо, може да има главоболие, слабост, виене на свят, да му се повдига и т.н. В такива моменти като цяло спира и апетита, на човек му се пие много вода, защото токсините в този случай основно се извеждат чрез бъбреците. Това е най-често срещания вариант на чистене на черния дроб при съвременния човек.

3. Когато количеството токсини в черния дроб е огромно и изхвърлянето им директно в кръвта е прекалено опасно, а първия механизъм чрез червата не работи поради задръстени черва, тогава се включва резервен вариант на екстрено чистене. Черния дроб синтезира голямо количество жлъчен сок и заедно с него изхвърля и токсините към дванадесетопръстника, откъдето тази смес вместо да се изпрати надолу по червата, се изпраща нагоре в стомаха. Тогава на човека веднага му се гади силно и започва да повръща, съответно жлъчния сок с токсините излизат навън.

liver_up_clean

Разбира се, тялото отначало пробва първия вариант на чистене, и вече ако той е слабо ефективен, започва да прилага втория вариант и вече в редки случаи, когато ситуацията е съвсем критична прилага третия вариант.

Вижда се, че за да може черния дроб да се чисти ефективно е важно да имаме чисти черва. Ако червата са чисти, тогава черния дроб независимо от това колко е замърсен, ще успее бързо да се изчисти чрез червата използвайки първия вариант на чистене без да предизвика силни сътресения в организма. Затова, в повечето случаи, не е нужно предварително да се чисти черния дроб, а се започва с чистенето на червата, тогава и черния дроб, паралелно с червата ще се изчиства вече самостоятелно. Нека да си припомним от предишната статия „Храносмилателна система: черва – методи за чистене“ че когато консумираме големи количества зеленчуци активираме силно перисталтиката и може да имаме моменти на активно чистене на червата. Точно от тези моменти обикновено се възползва и черния дроб за да се почисти. Същото важи и за слабителните, когато използваме слабителни, черния дроб се чисти. Разбира се при маслените слабителни реакцията от страна на черния дроб е много силна, докато при солевите слабителни имаме значително по-слаба реакция. Някои хора, които тепърва започват да чистят тялото, даже не могат да си позволят да започнат чистенето на червата с маслените слабителни именно по причината че предизвикват силна очистителна реакция от страна на черния дроб. Толкова много токсини има събрани в черния дроб, че използването на рициново масло като слабително ще води до силна интоксикация, затова отначало се започва със солевите слабителни, тоест с английска сол. Също може да се внимава и със количествата масла които се използват за зеленчуковите салати. Студено-пресованите масла, като цяло практически не се усвояват при хората, може би когато червата станат чисти, тогава вече да има някакво усвояване. Но маслата помагат за перисталтиката в случая със салатите, усилват очистителните възможности на зеленчуковите салати, обаче маслата могат да предизвикат очистителна реакция от страна на черния дроб. Когато човек започне да се чисти със салати, е необходимо да наблюдава, дали когато добавя повече масла в салатите не получава очистителни реакции от страна на черния дроб – неразположение, слабост, гадене. Ако получава такива симптоми, тогава е добре да намали количествата студено-пресовани растителни масла. Също така, мазна храна може да предизвика очистителна реакция от страна на черния дроб, например различни видове ядки.

Лютата храна, такава като лук, чесън, ряпа и др. може да предизвиква очистителна реакция на черния дроб. Паренето на лютата храна е в резултат на неорганичните киселини, когато консумираме такава храна, тя е киселинна, отначало тя минава през стомаха, където средата и без това е киселинна, но след това храната се изпраща в дванадесетопръстника, където средата е слабо алкална и храната се обработва със жлъчен сок, за да може да се алкализира, тъй като жлъчния сок е алкален. Ако сме консумирали много люта храна, може да се генерира и много жлъчен сок, което означава че и токсини също ще се изпратят заедно със сока. Жлъчния сок също така се използва за неутрализация и на други киселинни храни, такива като месо.

Хората, които страдат от много токсини в черния дроб често имат лоша усвояемост на мазнини. Това е свързано с факта, че черния дроб не генерира достатъчно количество жлъчен сок за да бъдат добре усвоени мазнините, защото заедно с жлъчния сок ще бъдат изхвърлени и част от токсините, а тъй като червата при хората са силно замърсени, черния дроб гледа да не изхвърля много токсини към червата, тъй като те пак ще се озоват в кръвта. Когато хората се хранят и с животински продукти, тогава даже при намалено усвояване на мазнини, тялото получава необходимите мазнини, поради причината че в животинските продукти самото съдържание на мазнини е голямо. Но, в случаите, когато човек е решил да мине към веганство и е направил това рязко, може да се получи така, че да има период от време, обикновено няколко месеца, когато черния дроб ще се чисти и усвояването на мазнините и на мастно-разтворимите витамини ще е намалено. Един от най-разпространените симптоми за недостиг на мазнини е сухата кожа.

Паралелно с очистителните реакции на черния дроб може и задстомашната жлеза също да се чисти. Задстомашната жлеза отговаря за усвояването и храносмилането белтъци, въглехидрати и мазнини. Капацитета на задстомашната жлеза да събира токсини е малък, но все пак очистителни реакции от нейна страна също може да има. Очистителните реакции на задстомашната жлеза може да са и в силно изразена форма със симптоми както при панкреатит.