Очистителните процеси при червата, за които писахме в предишните статии, също така вървят и в устната кухина. На всички им са добре познати налепите на езика и на зъбите. По обема на налепа може да съдим доколко интензивно вървят очистителните процеси в храносмилателната система.

Откъде се взимат тези налепи по езика и зъбите?

Спомняме си от предишните статии, че по време на очистителните процеси, шлаки и токсини от кръвта, от органи и клетки се транспортират към червата. Токсините и шлаките чрез стените на червата се изпращат в самите черва, съответно минават и през лигавицата, и където и оставят тези налепи. Този процес на чистене върви не само в червата, а в цялата храносмилателна система, започвайки с устната кухина. Тоест, налепите които се образуват на езика, са същите които се образуват и в червата, когато тялото е превключило на режим чистене. На всички им е добре познато, че сутринта налепите на езика и зъбите са най-много. Защо се получава така? Защото през нощта, когато са приключили храносмилателните процеси, червата минават към втория режим на работа, а именно чистене, и започват да се трупат разни вещества на стените на червата, а също така и в устната кухина.

Разбира се, налепите които виждаме в устната кухина, които са видими, те са изключително нищожна част от нещата които се случват в червата, това е капка от общото замърсяване. Там, какво се случва в червата, не можем да погледнем, но какво се случва в устата можем и виждайки какво се случва в устата, може да разберем какво е положението и в червата, доколко активно вървят очистителните процеси.

Токсините в устната кухина, са много малка част от общото количество, но все пак могат да доставят трудности.

Когато очистителните процеси вървят активно, при човека както в червата, така и в устата има голямо количество токсини и шлаки.

Първо, токсините дразнят лигавицата и способстват за нейното повреждане и снижаването на нейния имунитет. Второ, слузта, която се изкарва, е прекрасна среда за бактериите, бактериите когато започнат да се хранят със слузта, започват да предизвикват възпаления. В устната кухина са добре познати възпаленията на венците, тоест пародонтит или известно също като пародонтоза.

Зъбите, сами по-себе си са много здрава конструкция, но когато има такива възпаления, те силно страдат. Особено когато има активни очистителни процеси, състоянието на зъбите се влошава, а в някои случаи те активно се разрушават.

Както виждаме, очистителните процеси могат негативно да влияят на зъбите. Самите очистителни процеси кога ще приключат, ние предварително не можем да кажем, те ще приключат тогава, когато тялото се изчисти. Единствено, сменяйки храненето, използвайки различни очистителни процедури, които разглеждахме в предишните статии, ние можем да регулираме самата интензивност на очистителните процеси, можем както да ги ускоряваме така и да ги забавяме.

И така, първия фактор, влияещ на зъбите, това са очистителните процеси.

Втория фактор, който може да влияе на зъбите на всички им е добре познат, това е недостига на калций.

При съвременните хора, кръвта е с повишена киселинност, заради готвената храна, животинските продукти, химическата храна и лекарствата. За да може тялото постоянно да неутрализира киселинността в кръвта и да поддържа кръвта в добро състояние, то харчи алкални елементи, такива като калций, взимайки го от костите и много често от зъбите, като не толкова ценен елемент на тялото от гледна точка на функционалност в сравнение с костите, например. От остеопороза страдат като правило по-възрастните хора, докато с зъбите проблемите започват още на младини. Често от загуба на калций страдат косата и ноктите, по състоянието на които също често може да определи нивото на калциевия метаболизъм. Но все пак тялото в повечето случаи първо взима калций от зъбите.

Третия фактор, който се среща много по-рядко и влияе на зъбите, това е недостиг на мастно-разтворими витамини, основно витамини от група D, които са свързани и с усвояването на калция.

Като цяло от недостиг на витамини от група D страдат голяма част от хората, независимо от техния тип хранене. Причината за това е, че даже и да приемат животински продукти където има витамин D, хората имат недостиг на слънчеви бани, витамин D също така се образува в епидермиса на кожата под въздействието на слънчевите лъчи и по този начин компенсира липсите на този витамин.

Все пак основната причина за страданията на зъбите е пародонтозата и недостига на калций.

Какви са признаците на пародонтозата?

– Това е висока чувствителност на зъбите, когато човек се храни и дъвчи храна се появява болка в зъбите. Особено силно се наблюдава този ефект, когато хората започнат да се хранят с твърди плодове и зеленчуци.

– Висока чувствителност на зъбите към температура (студено, топло). Тук става въпрос за чувствителност не само на един конкретен зъб, а на всичките.

– Кървене на венците. Може добре да се наблюдава, когато човек си чисти зъбите с четка за зъби.

За разрушаването на зъбите може да способства употребата на голямо количество кисели сокове и плодове, но употребата им именно в условията на пародонтозата. Когато пародонтоза няма, няма очистителни процеси, тогава в устата средата е слабо алкална и независимо от това колко кисели продукти яде човек, тази слабо алкална среда в устата бързо се възстановява и тогава няма никакви трудности със зъбите. Но, това е когато човека е вече здрав и всички очистителни процеси са приключили. А когато очистителните процеси вървят на пълна пара, лигавицата изхвърля токсини и шлаки в устната кухина, което води до закисляване на средата в устата и допълнително като ядем кисели продукти, те засилват още повече киселинността и възпаленията в устата.

Има още една причина за негативното въздействие върху зъбите и това е грубата целулоза. Термическата обработка на храната разрушава грубата целулоза и я прави по-мека и по-лесно смилаема за зъбите. Хората, които цял живот са се хранели основно или даже само с термически обработена храна, техния лицево-челюстен апарат (мускулатурата, връзките, венците, зъбите) е свикнал и е адаптиран към слабото натоварване на готвената храна. Хората, които от малки не са свикнали да дъвчат моркови и зеле, просто нямат тренинг на зъбите и адаптацията им е само за мека, сготвена храна. И когато започне човек да се храни с голямо количество сурови плодове и зеленчуци, особено зеленчуци, тогава зъбите получават изключително силно натоварване, а те към такова натоварване не са готови. Когато степента на натоварването е много голяма, тогава и започват да се разрушават зъбите. В миналите статии, говорихме за зеленчуците и тяхното използване на чистене на червата. Консумацията на суровите зеленчуци е необходимо да бъде във вид настъргани на ситно или даже на едро, за да може да се консумират практически без да се дъвчат, за целите на чистенето не е необходимо много да се дъвчат зеленчуците при положение че са настъргани на ситно.

Разбира се, хората които имат здрави зъби, могат да си позволят каквото искат, включително и да си гризат цели моркови, но за повечето хора, за да не получават претоварване на зъбите е необходимо да са във вид настъргани на ситно. Ако прекаленото натоварване на зъбите бъде комбинирано с пародонтозата, тогава получаваме още по-силен ефект на негативно въздействие на зъбите.

И още един фактор влияещ на зъбите – това е оток на лигавицата. Когато хората са на традиционна храна, в кръвта имат високо ниво на токсини. Организма, за да чисти кръвта, тези токсини ги разхвърля по съединителната тъкан в цялото тяло, например в мастните депа, а също така и в лигавицата. За да не повреждат клетките, тялото тези складирани токсини ги разрежда с вода. Хората съответно живеят с постоянни отоци, не само на лицето, тялото и кожата, а и в устната кухина на венците. Получава се, че венците са постоянно подути, в допълнение към хроничните възпаления за които вече писахме. Подуването на венците означава че, самите венци са приповдигнати и припокриват част от зъба. Тази част от зъба, която е покрита с подутите венци, за нея няма смисъл да се държи защитния слой от зъбния емайл и тялото ни спира да защитава тези части от зъбите. Но в процеса на оздравяване на тялото, токсините малко по-малко напускат тялото и отоците също намаляват и подуването на венците намалява, те се спускат до нормалното си състояние и част от зъба се оголва, това е разпространено като оголване на венците.

В тази оголена част на зъба, вече отсъства емайла, зъбите в тези части стават много чувствителни и болезнени към температура и различни храни.

Виждаме че, при смяна на храненето към по-здравословно, активирайки очистителните процеси, всичките по-горе разгледани фактори могат до доведат до влошаване на състоянието на зъбите, при някои хора по-бързо, при други по-бавно. Основния момент разбира се е възпалението на венците. Това възпаление ще се прекрати тогава, когато спрат активните очистителни процеси, извеждането на шлаките и токсините чрез лигавицата на целия стомашно-чревен тракт, включително и на устната кухина. Какво можем да направим, за да си помогнем докато вървят очистителните процеси?

Можем да си помогнем, като често промиваме устната кухина, изплаквайки добре устата с вода. Не е необходимо да чистим езика, достатъчно е да се изплаква добре устата няколко пъти на ден или колкото се може по-чест, може и с някои горчиви билки, такива като пелин, вратига и други. Също така, може да изплакваме устата със сода, особено е добре за тези хора, които имат чувствителност на зъбите към температура или при дъвчене на храни, или имат оголване на венците. Изплакването със сода, билки или просто с вода е добре да се прави след хранене и в големите промеждутъци между храненията, таман когато вървят очистителните процеси.

За хората, които имат недостиг на калций, е необходимо да затворят тези липси. Това може да се направи със специални добавки, а може и със маково или сусамово семе (половин чаша на ден, направено във вид на мляко и се консумира до момента на загуба на апетит).

Относно витамините, включително и тези от група D, за които говорим в тази статия, докато не сме изчистили червата и възстановили микрофлората и не стоим много време на слънце, оставяме малко количество животински продукти, такива като риба и яйчни жълтъци, които да ни покриват нормите, разбира се в суров вид, защото при термична обработка се губи витамин D.

Самите зъби, разбира се, е добре да се чистят. Може да срещнете такова мнение, че когато човек мине на здравословно хранене, едва ли може, и да не си чисти зъбите. Имайки предвид всичко горе-написано става ясно, че не е удачно да следваме тези съвети. Единствено, не е задължително да се използва паста за зъби или, ако използвате паста за зъби, гледайте да е максимално натурална, може вместо паста за зъби да се използва кокосово масло. Може зъбите, както са свикнали хората по два пъти на ден, да се чистят без нищо, само с четка за зъби и вода. Когато човек започва да се храни основно със сурова растителна храна, вече няма отделяне на животински мазнини и замърсяването на зъбите лесно се изчиства даже без пасти за зъби. Пастите за зъби се използват, за да може да се разградят и изтъркат мастно-разтворимите замърсявания по зъбите. Пастите за зъби, съдържат основно абразивни вещества, които да разграждат мастно-разтворимите замърсявания, някакви анти-бактериални вещества, за да убиват бактериите и да махат възпаленията и ароматизатори. За човек, който е започнал системно да чисти тялото, всички тези компоненти вече не са му необходими и е достатъчно да чисти зъбите си само с четка за зъби с меки влакна. Отделно от чистенето само с четката за зъби и вода, е добре да се използва конец за зъби, за да може да се изчистят остатъците от храна между зъбите.

Колко често е необходимо да се чистят зъбите? Два пъти на ден – сутрин и вечер е достатъчно, особено имайки предвид че растителната храна прави много по-малко замърсявания от животинската. Когато сте основно на растителна храна, не е необходимо да търкате дълго зъбите с четка за зъби, това вече не е необходимо, защото замърсяванията от растителната храна лесно падат, а дългото търкане на зъбите може да доведе до повреждане на емайла.

Въпрос: Възможно ли е, да не се налага човек да си чисти зъбите? Да, обаче това е възможно само тогава, когато той изчисти тялото си.

Да се върнем към момента с оголването на венците. Ако това се е случило, възможно е на тези, оголените участъци от зъба, където вече няма емайл, той бързо да се възстанови. Но такова, бързо самостоятелно възстановяване, се среща по-рядко. В повечето случаи се налага да се ходи на стоматолог и да се затварят с пломби. Затова, периодически е добре да се посещава стоматолог и да се правят контролни проверки. Разбира се, в случай че има разрушаване на зъба, тогава също е необходимо зъба да се възстанови при стоматолог. В интернет можете да срещнете мнения, че ако сте на здравословно хранене или там на суровоядство, зъбите сами се възстановявали. Не бих разчитал на такава информация, и най-доброто което може да направите е своевременно да посетите стоматолог.

С тази статия приключваме серията от статии за храносмилателната система. От всичките статии за храносмилателната система се вижда, че основната задача е изчистване на червата и често за да може това да се случи, се налага активното участие на човека в този процес, необходимо е да се приложи усилие и внимание в тази насока, защото има случаи, когато хората си сменят храненето, започват да се хранят основно с плодове и зеленчуци и си мислят, че тялото автоматически ще се изчисти, но за съжаление, не винаги е така и често се налагат допълнителни процедури и очистителни практики, в противен случай може да получим даже влошаване на здравето. Изчиствайки червата, тялото автоматически ще се чисти, всички останали органи и системи автоматически ще се чистят и възстановяват.