В тялото на човека, има две отделителни системи които работят винаги – храносмилателната система и бъбреците. Като цяло, с бъбреците трудности възникват относително рядко, по сравнение с храносмилателната система и червата. Основната задача на бъбреците е, да изкарват от кръвта всички водоразтворими шлаки и токсини. Бъбреците могат да извеждат и мастноразтворими замърсявания, но в минимална степен. Бъбреците са още един филтър за кръвта, кръвта минава през бъбреците, те я филтрират и изпращат към пикочния мехур всички вещества, от които тялото иска да се изчисти. Бъбреците тази функция я изпълняват много добре.

Какво може да попречи на бъбреците? Съвременната храна, често е толкова токсична, че докато бъбреците изкарват токсините, често тези токсини повреждат бъбреците и пикочните пътища.

Работата на бъбреците, доколко те ще са активни, зависи изцяло от човека, от неговия воден режим. Когато пием вода, например, изпиваме половин чаша вода, тази вода бързо достига стомаха, буквално след минути се усвоява и циркулира в кръвта. При положение, че нямаме обезводняване, тоест тялото няма нужда от вода, тази вода в кръвта е излишна. Тогава, бъбреците, буквално след 5-10 минути извеждат излишната вода от кръвта в посока пикочен мехур и заедно с тази вода, извеждат и шлаки и токсини от кръвта. При положение, че ние не пием вода, тогава и бъбреците не работят, стоят в режим на очакване.

Тялото на съвременните хора се намира постоянно в леко обезводнено състояние. Обикновено, хората пият малко вода и се хранят основно с традиционна храна, затова постоянно се намират в леко обезводнено състояние. Съответно, рядко ще посещават тоалетната по малка нужда, и бъбреците им цял ден почти няма да работят. И хората са доволни от такова положение, не трябва да се ходи до тоалетната, така им е удобно. А когато, бъбреците работят често през деня, тогава човек ходи и често до тоалетната.

За да разберем въпроса с водата, нека да разгледаме за какво му трябва водата на тялото? Водата на тялото му е необходима за две неща:

  1. Обменните процеси в тялото. Тъй като водата е най-хубав разтворител, обменните процеси в тялото са основани именно на водата. Когато имаме жажда, тогава тялото има нужда от вода за обменните процеси.
  2. За работата на бъбреците, които заедно с водата изкарват от тялото основно водоразтворими шлаки и токсини. Когато нямаме жажда, тогава изпитата вода отива за работата на бъбреците.

По-колко вода е необходимо да се пие?

  1. За обменните процеси

Както писахме по-горе, когато имаме жажда, това означава, че тялото има нужда от вода за обменните процеси. Това количество вода е индивидуално, в зависимост от ежедневието на човека, често около 1-1,5 литра вода е достатъчно, но човек, винаги е необходимо да се ориентира спрямо жаждата.

  1. За работата на бъбреците

Когато нямаме жажда, нуждите на тялото са обезпечени, тогава, ако пием вода, тя отива за работата на бъбреците. Бъбреците работят по следния начин: те могат да извеждат от кръвта, както малко количество вода, така и голямо количество вода, те на практика, извеждат всичката излишна вода от кръвта. Излишна вода в кръвта не е необходима, тъй като се повишава общия обем на кръвта, кръвта става по-рядка, увеличава се налягането, всичко това влияе на общата обмяна на веществата.

Независимо от това, колко вода сме изпили, дали две глътки, дали една чаша или един литър, всичката вода отива в кръвта и бъбреците я извеждат извън кръвообращението за доста бързо време. Това време, е практически еднакво, както за двете глътки, така и за едната чаша и за единия литър. Тоест, бъбреците независимо колко вода сме изпили наведнъж, ще я изкарат горе-долу за едно и също време. Друг важен момент, бъбреците за определено количество време, тоест в дадения случай, това е времето, за което бъбреците изкарват двете глътки, едната чаша или единия литър изпити наведнъж, могат да извеждат от кръвта ограничено количество шлаки и токсини, и това количество шлаки и токсини не зависи от количеството вода, то просто е ограничено във времето. Получава се следното: независимо от това колко вода сме изпили, дали 2 глътки, дали една чаша, дали един литър наведнъж, бъбреците заедно с тази вода ще изведат от кръвта еднакво количество токсини и шлаки. Сега става ясно, че рекомендациите да се пие вода по 3-4-5 литра, нямат много обосновка от гледна точка да ефективността на работата на бъбреците.

Има хора, които са видели, прочели или някой им е казал, че трябва да се пие по 3 литра вода на ден. И те какво правят? Стават сутрин и изпиват почти наведнъж литър и половина вода, след това цял ден не пият вода и вечерта, като се приберат в къщи, изпиват още литър и половина и са доволни че са си изпълнили дневната доза с вода. Обаче, какво се получава тука: бъбреците сработват само два пъти на ден, съвсем за кратко, и извеждат минимум токсини от кръвта, това може лесно да се види като се погледне на цвета на урината, тя ще бъде съвсем прозрачна, практически както водата, която сме изпили. Освен сутринта и вечерта, през останалото време, през деня, бъбреците са стояли и не са работили. Важното е, не колко вода пием, а как я пием водата.

Ако искаме бъбреците да извеждат прилично количество токсини и шлаки, тоест да ги използваме ефективно, е необходимо да ги активираме да работят за нас през целия ден. За тази цел, е необходимо да се пие вода на малки дози, но разпределена равномерно през целия ден. Две глътки вода е достатъчно за активация на работата на бъбреците. Колкото по-често прави човек по две глътки вода, толкова по ефективна и непрестанна ще е работата на бъбреците. Най-ефективния вариант от функционална гледна точка, е да се правят по две глътки вода на всеки 10 минути. Разбира се, това на практика, е малко трудно достижимо, но поне на всеки половин час хората могат да си го позволят. Бъбреците, при такъв режим няма да се претоварят, техния капацитет е много голям и те са предвидени да могат да работят непрестанно, при това енергията която те харчат е минимална, тоест тяхната работа практически не натоварва тялото.

Каква е връзката между храната и водата?

Има такова мнение, че когато се храним, не бива да пием вода или течности, тъй като се разреждат стомашните сокове и храната няма да може да се усвои. Нека да разгледаме по-подробно този момент.

Единия вариант, е когато ние консумираме плодове и зеленчуци в суров вид. Плодовете и зеленчуците съдържат голямо количество вода, и когато ние ги консумираме, водата е достатъчна за храносмилателните процеси, и даже голяма част от водата ще отиде за работата на бъбреците. Тоест, когато консумираме плодове и зеленчуци не е нужно допълнително да се приема вода, защото в тях вече има предостатъчно. Какво ще се получи, ако когато ядем плодове и пием допълнително вода? Ще се получи, че тази вода веднага отива за работата на бъбреците по горе-описаната схема. Течностите и водата се усвояват в стомаха отделно от храносмилането и не пречат на процеса на храносмилане. Тоест, когато консумираме плодове и зеленчуци, в които вече има достатъчно вода и за работата на бъбреците, допълнително пием вода, просто ще натоварим малко повече бъбреците.

Какво се получава, когато консумираме традиционна, готвена храна. В повечето си случаи, освен супите, традиционната готвена храна е дехидрирана, съдържанието на вода е много ниско, защото в процеса на готвене част от водата се изпарява. Към храна с недостатъчно съдържание на вода, може да отбележим и някои суровоядни храни – ядки, семена и сушени плодове. За да върви добре процеса на храносмилане, е необходима определена влажност, а в току що споменатите храни влажността е недостатъчна. На тялото му е необходимо да харчи неговия ресурс на вода, за да може да овлажни достатъчно храната и да вървят храносмилателните процеси.

В тънкото черво, когато върви процеса на усвояване, за да може той да е ефективен, също е необходимо да има достатъчна влажност.

В процеса на храносмилане се образува хранителна маса, която се движи по червата в направление дебело черво и последващо извеждане от тялото. За да може перисталтиката лесно да пробутва храната по червата, също е необходима определена влажност, при положение че влажността е недостатъчна, червата имат трудности с предвижването на храната.

Какво ще стане, ако пием вода в момента, в който консумираме готвена храна? Ще подобрим влажността на храната, за да може да съответства на всички процеси които изброихме. Излишната вода, която сме изпили ще се усвои в стомаха, отделно от храносмилателните процеси без да им пречи. Затова, когато консумираме дехидрирана храна, е важно да пием вода, това може да го правим както по време на ядене, така и преди ядене или  непосредствено след ядене. Много добре е познато на всички, как след като сме изяли прилично количество, например хлебни изделия, след ядене се появява жажда. А жаждата, както разглеждахме, означава че на тялото му трябва вода за обменните процеси. Тук се е получило, че в процеса на храносмилане, тялото е дало вода от неговите запаси (а те са малко, половин – един литър) и се е обезводнило и веднага ни сигнализира с жажда.

Когато консумираме дехидрирана храна, не е задължително да компенсираме влагата само с вода, може да използваме и билкови чайове и фрешове. Тоест, когато пием напитки, билкови чайове и фрешове, водата в тях се усвоява по-същия начин както и обикновената вода. Например, водата в фрешовете се усвоява веднага и попада в кръвта, ако има твърди частици, те не се усвояват в стомаха, а се изпращат в червата за последващо храносмилане. При положение, че фреша не съдържа твърди частици, толкова добре е миксиран, тогава той се усвоява веднага в стомаха, и всички вещества отиват директно в кръвта.

Сега виждаме, че водата въобще не пречи на храносмилането, а даже помага. Ако това не беше така, и водата разреждаше стомашните сокове, тогава, тези разредени стомашни сокове няма да са способни да стартират храносмилателните процеси, и цялата храна ще тръгне надолу по червата без да може да се усвои. Тоест, получаваме супер метод за отслабване, яжте много храна, пийте много вода по време на ядене, и отслабвайте! Но, на практика се получава, точно обратното, хората ядат, пият и дебелеят.

Каква вода да пием?

За да разберем каква вода да пием, нека разгледаме водата според двете функции, за които вече стана въпрос: обменните процеси и работата на бъбреците.

Вода за обменните процеси.

Водата има много различни качества, такива като чистотата на водата или обща минерализация, повърхностно напрежение, окислително-възстановителен потенциал (ОВП), PH на водата, структура, информационна съставляваща на водата и други. Що се касае водата, която е необходима за обменните процеси, тези параметри имат значение. Когато консумираме бутилирана вода, минерална или изворна, тя не покрива тези показатели и на тялото му се налага допълнително да и придава необходимата структура, напрежение и т.н., тоест тялото харчи ресурси за да модифицира водата така, че тя да е подходяща за клетките. Разбира се, има методи с които човек може сам да си направи такава вода, например няколко пъти да замръзва и размразява водата, после да я структурира чрез различни методики и т.н. Обаче, тези методи са много енергоемки и заемат много време, и като цяло не оправдават изразходваното време. Има и уреди, които могат да правят такава вода, но обикновено тези уреди са изключително скъпи.

Има и друг вариант, за получаване на идеална вода за обменните процеси. В плодовете и зеленчуците, водата е с идеални показатели, именно такива, каквито му трябва и на тялото, защото тази вода, току що е била в клетките на плода или зеленчука. Това означава, че ние при положение, че консумираме достатъчно количество плодове и зеленчуци през деня (минимум 1-2 килограма), обезпечаваме тялото с необходимата вода за обменните процеси.

Вода за работата на бъбреците.

За разлика от водата необходима за обменните процеси, водата за работата на бъбреците е необходимо да има само едно качество – това е чистотата, тоест колкото се може по-низка обща минерализация, на практика това е дестилирана вода. Причината, да е необходимо само това качество е следната: защото тази вода, влизайки в кръвта, след това заминава директно към пикочния мехур и колкото е по-чиста водата от соли и минерали, толкова по-добър разтворител е тази вода и толкова повече токсини и шлаки ще успеят бъбреците да изведат навън заедно с водата.

Въобще, когато става въпрос за пиене на вода, винаги е добре да се пие колкото се може по-чиста вода, защото солите и минералите във водата, не могат да бъдат усвоявани от тялото на човека. Соли и минерали в неорганичен вид, могат да усвояват растенията, с тяхната коренна система директно от водата и почвата. А хората, могат да усвояват соли и минерали, когато те са в състава на друг жив организъм, тоест в състава на плодовете и зеленчуците. Най-удачно е да се пие практически дестилирана вода с много низка минерализация, обща минерализация < 30 mg/l. Това важи и когато си правите чайове, фрешове, смутита и други напитки и храни в които добавяте вода. По-възможност, винаги използвайте дестилирана вода, за да не претоварвате отделителните системи с неорганични минерали и соли. Когато си правим чай, от чая във водата попадат органични съединения, които тялото си усвоява директно, или ако на тялото не му трябват тези вещества, те ще бъдат изведени от бъбреците. Когато водата, която използваме не е чиста, а има голямо количество минерални вещества, тогава, първо тя е лош разтворител, тоест в нея ще се разтворят по-малко вещества от чая, и второ, всичките тези минерали и соли не могат да бъдат усвоени от тялото и натоварват допълнително бъбреците. Ако солите и минералите са прекалено много, те могат да се натрупват в тялото, например, като камъни в бъбреците.

За пречистване на водата се използват основно два метода:

  1. Дестилация чрез изпаряване. Принципа е много лесен, водата се изпарява, като минералите и солите остават, а водата във вид на пара отива нагоре, после тази пара се охлажда и пак се превръща във вода, но вече се събира в друг чист съд. Тези дестилатори са относително евтини и малки, обикновено имат доста ограничен капацитет, 3-4 литра за 3-4 часа.
  2. Пречистване чрез обратна осмоза. Това е съвременния способ за пречистване на водата. Под силно налягане, водата се прекарва през много фини филтри и по-такъв начин се получава пречистване на водата. Добро пречистване правят тези установки, които имат 5 степенна филтрация, именно петата степен предоставя много чиста вода. Тези установки пречистват водата до ниво, обща минерализация 3-4 mg/l.

В природата също се срещат методи за пречистване на водата. Едното, това е дъждовната вода, тази вода, отначало се е изпарила, а след това се е охладила и пада на земята. При положение, че въздуха е чист, тази вода ще е на практика дестилирана. Разбира се, в съвременните условия, атмосферата е много замърсена и не е желателно да се прави това. Другия вариант, който се среща в природата, това са ледниците, които се топят в високите планини. Преди тази вода, да започне активно да минава през почвата и да се обогатява с минерали, тя на практика е също дестилирана. Вече има наблюдения, как в селата, които са най-високо в планините, хората живеят по-дълго, а вече в последващите села след тях, които са по-надолу, продължителността на живота на хората намалява.

Има едно мнение, че дестилираната вода, води до загуба на минерали в тялото на човека. Тялото на човека, ако има нужда от някакви вещества, то в никакъв случай няма да ги даде и да ги изхвърли с водата, независимо каква е водата, дестилирана или не. Това е едно голямо заблуждение в съвременното общество. Бъбреците извеждат навън САМО ненужните вещества, и НИКОГА няма да изкарат навън веществата които са необходими на тялото! И даже случаите, когато бъбреците се смятат за болни, и започват да изкарват белтъци, глюкоза и хормони, даже тези случаи, от гледна точка на натуропатията, не са нарушаване на работата,  а тези вещества в дадения случай са излишни и не му трябват на тялото, затова се изкарват навън, и затова бъбреците съвсем съзнателно ги изкарват и състоянието на тялото от това се подобрява.

Температура на водата

Има хора, на които често им е студено, постоянно крайниците им са студени и винаги се обличат много топло, по-топло от повечето хора. Това частично се дължи на ниско ниво енергия. За такива хора, когато започнат да пият вода, която е със стайна температура, тоест двадесет и няколко градуса, на тялото му се налага да нагрява водата от стайната температура до нивото на телесната температура, която е 37 градуса. Ако, стайната температура е 24 градуса например, а човека е изпил половин литър вода, разликата в температурата на водите е 13 градуса, тоест на тялото ще му се наложи да нагрее половин литър вода от 24 градуса на 37 градуса. Този процес на тялото му отнема енергия и нагрявайки тази вода, може да се получи спад на температурата на крайниците и като цяло самочувствието леко да се влоши. Съответно, ако човека е изпил 1 литър или повече, енергийните разходи са още по-големи. Как може да подобрим ситуацията в този случай? Като пием топла вода. Водата е най-добре да е с температура малко по-висока от телесната, например 38-40 градуса. Тогава, тази вода, ще се усвои по същия начин, обаче няма да предизвика този ненужен разход на енергия, а обратно, тя ще даде допълнително енергия и ще загрее човека. Ето защо, е толкова полезно да се пият билкови чайове, не толкова за веществата които са в тях, защото тези вещества са буквално капка, а защото пием топла вода. Разбира се, от самата билка идва и някакво количество енергия, тази енергия е много малко, но все пак енергията постъпва в тялото, както и информацията от билката, тоест имаме хомеопатично въздействие на тялото. Как да определим, кой чай в момента е най-подходящ за тялото? Ориентираме се пак на апетита. Тези билки, които ни са най-вкусни, означава че тялото има нужда точно от тях. За да определите, към кои билки имате апетит, най-добре е да опитвате билките по-отделно, а не комбинирани. Към тези билки, към които имате апетит, това означава че тези билки са добре дошли за процесите, които в момента вървят в тялото. Ако нямате апетит към билката, значи на тялото вече не му трябват веществата и енергията от тази билка. Ако към чайовете добавяте и малко мед, ще получите още повече енергия и вещества, и в случая с хората които постоянно мръзнат, е още по-добър вариант.

И за последно, да разгледаме случай, когато хората, когато започнат да пият регулярно вода, често получават отоци в тялото. Причината за това, е, че ако в тялото, в различни органи има складирани токсини и шлаки, а човека е активирал хубаво бъбреците да извеждат токсини и шлаки, тогава тези складираните токсини и шлаки започват да се изпращат в кръвта, с цел бъбреците да ги изкарат навън. Обаче, бъбреците имат ограничен капацитет, а токсините изпратени в кръвта може да са много. За да не успеят тези токсини да нанесат повреждания на клетките, тялото за някакво време ги изпраща в съединителната тъкан, основно в мастните депа, но също така и в съединителната тъкан по цялото тяло. Токсините, в съединителната тъкан се разреждат с вода, за да не нанесат там повреждания. Вече, от съединителната тъкан тези токсини лека-полека ще бъдат извеждани от бъбреците. Ако токсините са много, процеса може да отнеме много време, седмица-две, ако токсините са малко, тогава може да мине много бързо за ден или няколко дена. Ако отоците са се образували през деня, тогава често тази вода спада надолу и хората имат отоци на краката. Ако отоците са се образували през нощта, тогава те обикновено са по цялото тяло и особено силни на лицето.

Разбира се, това не е единствения вариант за образуване на отоци по тялото, има и други, но тъй като в дадения случай разглеждаме водата беше важно да го отбележим.