Когато кожата работи като отделителна система, тя може да е много силна отделителна система. Кожата е първата резервна отделителна система в тялото. Храносмилателната система – това е първата, основна отделителна система. Бъбреците са втората основна отделителна система. Тези две системи могат да работят постоянно, а кожата е резервна отделителна система, тя няма задача да работи като отделителна система всеки ден, по цял ден, но нейната задача е да се активира при необходимост. Когато основните отделителни системи не се справят с работата си, тогава би следвало да се активира кожата, която ще изведе от тялото замърсяванията, които не са успели да изведат основните отделителни системи, червата, черния дроб и бъбреците. Кожата има два вида жлези: потни и мастни. Потните жлези имат задачата да довършват работата на бъбреците и да извеждат водоразтворими шлаки и токсини. Мастните жлези могат да извеждат мастно-разтворими шлаки и токсини и тяхната задача е да помагат на червата и черния дроб. Кожата може много мощно да работи като отделителна система, което се потвърждава от случая, когато се ражда момиче без бъбреци и даже живее 6 години. Кожата в дадения случай поема всичките функции на бъбреците.  Разбира се натоварването на кожата явно е било прекалено голямо, но все пак случаят е много показателен. Традиционно хранещите се хора, като цяло натоварват силно бъбреците с извеждането на вещества, които са основно продукти от храносмилането на белтъци – ацетон, урея и други. Когато човек минава на по-здравословно хранене, това натоварване на бъбреците намалява.

Има хора, които имат трудности с бъбреците, тоест нарушаване на тяхната работа. Разбира се, подобрявайки храненето силно ще се разтоварят бъбреците, но може и допълнително да се помогне, като се активира добре работата на кожата като отделителна система.

Кожата покрива цялото ни тяло и е много голям орган. Тя има различни функции. Ние ще обърнем внимание върху две неща: първото е способността на кожата да работи като отделителна система и второто е способността тялото да приема вещества чрез кожата.

 

Кожата може много добре да работи като отделителна система, тя покрива цялото ни тяло. При повечето съвременни хора кожата работи недостатъчно ефективно като отделителна система, тя може да работи, обаче не го прави. Тук може да отбележим три категории хора, тоест три степени при които кожата не работи както трябва.

  1. Първата степен, са хората, при които кожата горе-долу работи добре като отделителна система, не съвсем както трябва, но се доближава до нормалното функциониране.

При такива хора, като цяло няма никакви особени проблеми с кожата, тя им е в много добро състояние. Те много лесно се потят, достатъчно е малко физическо натоварване или да постоят малко на жега и целите стават мокри, тоест имат обилно изпотяване. Такива хора рядко се срещат, като цяло това е малък процент от хората 8-15%.

  1. Втора степен. При тези хора вече има проблеми с кожата, може да не са постоянни, но все пак от време на време излизат пъпки по кожата, възможно е да има периоди, при които обилно да излизат пъпки, възможни са и периоди при които пъпките да са в минимално количество. Тоест, тези хора или постоянно или с някаква периодичност имат трудности с кожата. Тези хора, се потят вече много по-лошо от първата категория, за да се изпотят трябва вече много повече физическо натоварване и по-дълго време на стоят на жега. Често изпотяването не е по цялото тяло, а отделни части на тялото се потят по-добре от останалите, например под мишките. На тази степен отговарят повечето хора, около 70-85% от хората са в такова състояние.
  2. Трета степен. При тези хора, кожата практически не работи като отделителна система. При тях кожата е суха и чиста, никакви проблеми с кожата нямат. Практически не се потят, каквото и да правят, активно да спортуват, да стоят на слънце, в сауна, кожата и да отделя пот, то ще е в минимални количества. Кожата им е в много хубаво състояние, обаче това не може да се каже за тяхното здраве, защото като правило другите отделителни системи не се справят със задачите си, а кожата не иска да им помага. Като процентно съотношение, тези хора също са малко, както и първата група, около 8-15%.

Защо при повечето хора кожата не работи добре като отделителна система?

Работата на кожата като отделителна система при съвременния човек е нарушена, поради неестествения температурен режим в който той поставя тялото си и кожата си. В природата има постоянно смени на температурата – през деня е топло, вечерта по-хладно, през нощта студено. Съвременния човек по цели дни стои в неестествена среда, в затворени помещения, където температурата е практически еднаква, а по-природа, той както и други биологични видове на планетата, би следвало основното време на прекарва на вън, на открито. Даже когато той е на открито, той използва дрехи за да поддържа същата температура, която е имал и в помещенията. Тук изключение е само кожата на главата. Тоест, ако човека, би живял по-природа, намирайки се основно на вън, където има постоянни смени на температурата и не носейки дрехи, тогава кожата би работела перфектно. Съвременния човек е отишъл много далече от такъв начин на живот. И да има промени в температурата, те са минимални 1-2 градуса, поради дрехите които носи, а в природата промяната на температурата през денонощието може да бъде значителна, 10-20 градуса. Съответно, ако няма промяна на температурата, порите на кожата не правят тренинг, не се свиват и после да се разширяват и кожата започва да става мързелива.

Защо се появяват пъпки по кожата?

Една от основните причини за това е, че кожата се опитва да извежда шлаки и токсини от тялото, помага на другите отделителни системи – на стомашно-чревния тракт и на бъбреците, защото те не се справят, но не успява да изведе веществата докрай и те засядат в кожата и я повреждат. Можем да определим 2-ва вида на вещества, които извежда кожата: слуз (гной) и химически токсични вещества. Слузта (гнойта) излиза като гнойни образования, а химикалите като зачервявания. От къде е дошла тази слуз? Това е същата слуз дошла от червата, за която писахме в предишните статии. Зачервяванията са в резултат на извеждане на токсични вещества, това са повечето видове алергии, дерматити, екземи и други.

Вижда се, че кожата не се поврежда в два случая – когато тя въобще не работи като отделителна система, тогава тя просто не извежда вещества, които могат да я повредят, или когато тя работи изключително добре, тогава успява да изведе всички вещества.

За хората, при които кожата не работи като отделителна система е добре тя да се активира, за да може да помага на основните отделителни системи с извеждането на токсините и шлаките, тъй като освен кожата, другите останали органи са с много малки отделителни способности и няма да могат да се справят. За тези хора от средната категория, тоест за повечето хора, е добре да се подобри работата на кожата, за да може да се подобри самото състояние на кожата и веществата да не я повреждат постоянно. А за тези при които кожата работи добре като отделителна система, пак е добре да увеличи тренинга на кожата, защото даже при тях в повечето случаи има какво да се подобрява.

Как да подобрим работата на кожата?

За да може да активираме работата на кожата е необходимо да предоставим на тялото промени в температурата. Като цяло повечето видове закаляващи процедури са именно с тази цел. Но голяма част от закаляващите процедури са силно охлаждащи, това може да допринесе силен спад на енергия при човека, особено ако енергийното му ниво е низко. Затова е добре да насочим към процедури, които имат и загряващ ефект. И тука на помощ идват контрастните душове.

Контрастните душове са изключително удачни, тъй като предоставят голяма амплитуда между топло и студено, отначало нагряваме тялото, а после го охлаждаме.

Не е задължително да ги правите с много студена вода, при която да изпитвате голям дискомфорт. Достатъчно е отначало да се нагреете добре с топла вода, не е нужно да е гореща водата, но все пак е необходимо много хубаво да се затопли тялото, водата трябва да е комфортно гореща. Стоенето под топлата вода трябва да е приблизително 5-6 минути, след което се охлаждате със студена вода (комфортно студена) за около 30 – 60 секунди. При някои много зиморничави хора, студената вода в началото най-вероятно, ще е не толкова топла вода J. Тази процедура повтаряйте 3 пъти, като приключвате водните процедури със студена вода.

Контрастния душ се прави на цялото тяло, освен главата, тоест от шията и надолу. Причината за това е, че кожата на лицето и окосмената част на главата, хората като цяло не закриват. Често даже и зимата при минусови температури кожата на лицето е открита. Тоест, кожата на лицето е адаптирана към температурните промени. Тук е добре да се разбира, че кожата по цялото тяло работи еднакво, което означава че както кожата на лицето има адаптация към температурата, така и останалата част кожата по тялото може да го постигне.

Много важен момент: след като сте приключили процедурата, е необходимо да усещате топлина в тялото, независимо от това че сте завършили със студена вода. Необходимо е да усещате топлина, че кръвта се е раздвижила в тялото, хубав тонус и енергетика. Ако това не е така, и се чувствате лошо, студено ви е, значи или не сте се нагрели достатъчно или сте се охладили прекалено много.

Този начин на къпане е добре да ви стане навик, тоест всеки ден да се прави. Когато станете сутрин и отидете да се къпете, правете именно контрастно къпане. Може да се къпете по-този начин и вечерно време, но това следва да се проверява индивидуално, тъй като някои хора след контрастните процедури силно се тонизират и дълго време не могат да заспят.

След време ще усетите как ще чувствате по-енергични от тези процедури и ще забележите как температурните граници между топлото и студеното ще се разширяват.

Един от бонусите на контрастните душове е, че те нормализират кръвното налягане, както при високо, така и при низко. Това се получава в резултат на стимулация на капилярите в периферията на тялото. Когато човек с низко или високо кръвно налягане започва да прави контрастните душове, е важно да започва постепенно, без рязко да увеличава нивата на топло и студено, защото при такива хора съдовете тепърва се учат да работят и тялото още не може добре да ги управлява и са възможни отклонения на кръвното налягане в противоположната посока. Хората с високо кръвно, ако прекалят с процедурата, кръвното им може силно да падне.

Контрастните душове също така помагат на общите очистителни процеси в тялото. Тялото получава допълнително енергия и може да ускори очистителните процеси.

Друг плюс на контрастния душ е, че това не е стресова процедура, например като да си изсипеш ледена кофа с вода. При контрастния душ температурите на топлата и студената вода са на границите на комфорта. Това прави процедурата приятна и хората я правят с удоволствие, без да си налагат правенето на процедурата с воля.

Друг вид процедури, които могат да помогнат на тренинга на кожата за повишаване на нейната ефективност, това са сауните. Там също имаме смяна на температурните режими. Като цяло, хората които регулярно посещават сауна, например един път седмично, имат по-добро здраве от тези, които не го правят. Със сауната, важи същото правило, както и за контрастните душове, правилото за комфортните нива на стрес. Нагряващите процедури, които правим там, също е важно да са до комфортния максимум, след което се охлаждаме, като просто излизаме от парилката и следващото нагряване правим тогава, когато усещаме че сме готови и че ни се иска да го правим, без да се насилваме.

Механизма на работа на контрастните процедури е много лесен. Кръвоносните съдове, под въздействието на промените в температурата, извършват много добра тренировка. Под въздействието на топлата вода, кръвоносните съдове в периферията се разширяват, а под въздействието на студената вода се свиват, за да минимизират загубата на топлина. И когато постоянно даваме тези промени, това постоянно свиване и разширяване води до тренировка на мускулатурата на стените на кръвоносните съдове, тя става по-силна и тялото постепенно си възвръща контрола върху тях. В резултат на което се подобрява кръвообращението на тези органи към които идва кръвта от тези кръвоносни съдове. И тъй като ние въздействаме на тези кръвоносни съдове чрез кожата, най-много се тренират кръвоносните съдове на самата кожа и близките кръвоносни съдове под кожата. В резултат на което, се засилва кръвообращението на кожата, подобрява се нейната работа и тя започва да работи по-активно.

По-същия начин, както реагират кръвоносните съдове към смяната на температурите, точно така реагират и порите на кожата. Често, порите на кожата са запушени, най-много от животински мазнини, това е причината, хората когато се къпят дълго време да се търкат с гел-душове за тялото, с идеята да разтворят и да измият тези мазнини. Под въздействието на топлата вода, порите се разширяват. Но, след това като приложим студения душ, порите се свиват и избутват навън всичко, което се е натрупало в тях. По този начин, се получава прочистване и тренинг на порите, мастните и потните жлези също започват по-активно да работят и да извеждат навън замърсяванията в тялото.

 

Отделителната способност на кожата помага за нормализация на теглото.

Когато отделителните системи на тялото в даден момент не са способни да изведат попадналите в тялото вещества, то често ги складира в подкожните мастни депа. В тези депа, тялото складира не само шлаки и слуз, а и токсини. Ако в мастните депа практически няма токсини, например ядете много ориз и картофи, трупате излишни килограми и ставате закръглени, пухкави, обаче кожата е опъната, тоест няма целулит. Но, ако в допълнение на това приемате много химическа храна, тогава тялото част от токсините може да ги изпрати също в мастните депа, където те могат да повреждат самата мастна тъкан. Точно тогава се получава целулита. Той е просто повредена мастна тъкан, и затова е толкова трудно да се премахне, защото вече не функционира както трябва.

Натрупаната подкожна мазнина, може да излиза от тялото основно чрез кожата!!! Тялото всичката тази слуз и токсини, ги е натрупало под кожата с идеята именно кожата, някога, когато има възможност да ги изведе навън. Подкожната мазнина, в редки случаи може обратно да се транспортира в кръвта, като цяло единствения път навън е чрез кожата. Има един вариант, но той по-рядко се среща, когато на тялото му трябва вода, а вода от вън не постъпва, тогава то може да разгражда мастната тъкан с цел да получи от там вода, но това се случва рядко.

 

Суха кожа.

Сухата кожа се среща при хората, независимо от техния начин на хранене, обаче често, когато хората започнат да променят храненето към по-здравословно, особено в случаите когато изцяло премахват животинските продукти, ситуацията може да се влоши. Ако не са имали суха кожа, това може да започне да се проявява, или ако вече са били със суха кожа, проблемът може да се засили. Нека да разгледаме причините за тази сухота.

– едната причина, която рядко се среща, е това, че кожата започва по-активно да работи като отделителна система и да извежда голямо количество токсини и шлаки. В този случай, практически не може да се повлияе на процеса и е необходимо да се изкача, докато той приключи. Как може да разберем, че именно това е причината да е суха кожата? Този процес върви периодично, тъй като очистителните процеси вървят на периоди, ту се засилват, ту спират, после пак се засилват и т.н. Съответно, като видим, че кожата ту е суха, ту е нормална, после пак суха и т.н., значи причината е именно тази.

– втората и най-разпространената причина е, когато в тялото има недостатък на хранителни вещества: мазнини, белтъци и витамини. Веществата помагат на кожата да задържа в себе си вода, а когато ги няма, кожата няма възможност да задържа вода и става суха.

Когато има недостиг на мазнини

Тази ситуация често се среща, когато човек рязко отказва всички животински продукти. Какво може да се направи?

За компенсация на мазнините може да се използват растителни продукти в които има много мазнина: авокадо, различни ядки и семена, например бадеми, орехи, слънчогледово семе, тиквено, ленено и други. За да може да се усвояват добре е необходимо да се консумират във вид на млека.

Също така, може да се добавят животински продукти, животински масла, яйчни жълтъци и риба (в суров вид).

Има още един вариант за решаване на въпроса със сухата кожа, когато има недостатък на мазнини, а това е най-често срещаната ситуация. След като сме се изкъпали, след като сме се добре нагрели кожата с топла вода, не избърсваме изцяло тялото от водата, а оставяме кожата да е леко влажна. След което, кожата е смазваме със студено-пресовано растително масло. Вършат работа практически всички видове масла, кокосово, какаово, арганово, ленено, бадемово, зехтин, шарлан и други. После наблюдаваме в следващите 10-15 минути дали кожата е попила маслото. При положение, че кожата е попила маслото, тогава тя наистина е имала нужда от мазнини, в противен случай не са мазнините, а е недостига на белтъци или витамини. Ако кожата добре попива маслото, съответно продължаваме процедурите до момента в който кожата престава да попива мазнините. Ако след като сме намазали кожата, минат 20 минути и маслото все още си седи върху кожата, означава че тя вече няма нужда от мазнини. Възможно е отделни участъци на тялото по-различен начин да реагират, тогава обработваме само тези участъци, които попиват.

 

Недостиг на белтъци

Ако сме премахнали рязко всички животински продукти, може да получим и недостиг на белтъци, тъй като микрофлората още не се е възстановила и не е започнала да снабдява човека с аминокиселини. В този случай, може да се пробва компенсацията с растителни продукти: отново различните видове ядкови млека, спирулина, хлорела. Но, ако в продължение на 1,5-2 седмици няма никакъв резултат, тогава е необходимо да се въведат малко животински продукти за компенсация, идеалния вариант, който разглеждахме и в предишни статии, това са яйчните жълтъци и риба в суров вид. Ако имате силни дефицити, тогава и апетит към рибата ще има. Храните се с риба, до момента на загуба на апетит.

При недостиг на витамини, може да се следва същата схема, както и с недостига на белтъци.

Тъй като кожата може добре до поема вещества, е важно да знаем, че каквито вещества си слагаме върху кожата, буквално след 1 час те са в кръвта ни. Има изследвания, които показват, че в някои случаи кожата на 10% по-интензивно всмуква химически вещества от дихателната система, след което бързо се разпространяват по целия организъм, оказвайки негативно въздействие на органите. Чрез кожата на практика ние се храним. Тъй като задачата, която стои пред нас е изчистване на тялото, добре е да намалим замърсяването и чрез кожата, като използваме натурална козметика.

Много е важно какво си слагате върху кожата. В идеалния вариант, веществата, които си слагате върху кожата трябва да могат да бъдат безопасни и за вътрешно приемане, тоест за ядене. Всякакъв вид козметични препарати, шампоани, душ гелове, сапуни е важно да са максимално ограничени в състава си от химически вещества. При положение, че човек се храни с животински продукти, тогава е възможно кожата да е силно мазна, поради факта че се извеждат навън животинските мазнини. В такъв случай, когато се мием ще ни се наложи да използваме някакъв вид препарати за измиване на тези мазнини, защото те са водонеразтворими и ще ни трябват препарати, които да могат да разтварят мазнини. Но, при положение, че сме преминали изцяло на растителна храна или ядем такава само от време на време, вече не е нужно да използваме препарати, тъй като замърсяванията по кожата ще падат лесно само с помощта на водата, мазнините от растителната храна са много по-малко и няма да оставят такива замърсявания върху кожата.

 

Дрехите, които носим също са важен елемент. Първо, колкото по-вече отворени участъци на кожата имаме, толкова по-добре, кожата ще може по-хубаво да работи. Втория момент свързан с дрехите е, че някои дрехи, особено синтетическите не пропускат влагата на вън, тоест кожата работи като отделителна система, изкарва вещества, обаче дрехата не ги пропуска навън, а обратно ги втрива в кожата и това може допълнително да създава проблеми на кожата и даже да се получават обриви. Добре е, като си избираме дрехи да са по-възможност от натурални материали.