Половата система, независимо от това, че директно не се отнася към органите на отделителната система, може да има значителен принос за извеждането на замърсявания от тялото, особено при жените. Половата система има две особености.

  1. Тя не е пряко свързана с живото-поддържането на тялото и носи допълнителни функции. Тоест, необходима е не толкова за самото тяло на човека, а за други неща, често социални, и ако половата система например отсъства, тялото не би пострадало. В това отношение, тя е уникална, защото другите органи и системи са изключително важни за тялото и въобще за неговото функциониране. Това е важно да се разбира, защото и тялото към половата система се отнася именно така, като към не задължителна, а допълнителна система.
  2. Всички процеси в организма, в различни части на тялото вървят с различна скорост, затова когато ние сме сменили храненето, или сме сменили начина на живот или сме започнали някаква практика, ако тази практика, не касае само някоя конкретна част на тялото, а въздейства на цялото тяло, то скоростта на промените при различни органи ще е различна. И половата система, в повечето случаи, се нарежда на последно място. Тоест в нея, всички процеси, по отношение на другите части в тялото, вървят най-бавно и реакцията и на промени, от сорта на смяната на хранене, е най-бавна. Разбира се, при различни хора, е различно, но като правило, тук нещата се измерват с години, а не с месеци, както при червата например.

Работата на половата система до-голяма степен зависи от енергетиката и психологията, но ние сега ще разглеждаме работата и от физиологична гледна точка и от гледна точка на очистителните процеси в тялото.

При жените, половата система активно участва в чистенето на тялото. Чистенето върви по два начина. Първото, това е чистенето от същата тази слуз, която не успяват да изведат червата. Докато при мъжете, допълнително помагат само кожата и дихателната система, при жените често много активно работят половите органи, даже по-активно отколкото кожата и дихателната система.

Как се проявява това? Като се появяват течения от половите органи. При някои жени те са постоянни, при други на периоди, при някои от време на време и много рядко се среща да ги няма въобще.

Какви са тези секрети които излизат? Влагалищната лигавица извежда същата тази слуз, която червата не са изкарали, която е отишла в кръвта и оттам на стените на влагалището. В съвременното общество, ситуацията със секретите от влагалището е стигнала дотам, че вече практически е прието за нормално, когато от жената постоянно нещо тече.  От гледна точка на натуропатията, това обаче не е нормално. Както при настинка, когато разглеждахме работата на дихателната система, започват да текат сополи (слуз) от носа, това видяхме че не е нормално, същото касае и половите органи, от тях не би следвало постоянно да има течения. Ако съответно има постоянни течения, това означава, че основните отделителни системи не се справят и половата система се включва и тя да помага. При влагалището има една особеност, то може като цяло да извежда голямо количество вещества и слуз (също така и да всмуква), тоест голямо количество слуз може да бъде транспортирано към самото влагалище, обаче изцяло навън да се изкара слузта става затруднително, тъй като стените на влагалището не правят необходимите перисталтични движения. Получава се ситуация, при която секретите се трупат вътре, а навън започват да излизат, чак след като вътре се е събрало много голямо количество.

Секретите които излизат, както и всякакъв вид слуз в тялото са инфектирани. Слузта е средата, в която се развиват бактериите. Имунитета на лигавицата на влагалището, е много силен и може добре да регулира количеството бактерии, обаче, имунитета на обкръжаващите органи, маточната шийка, половите органи, пикочния канал и пикочния мехур, не е толкова силен и те могат силно да страдат от бактериите и да се възпаляват. Много често, при жените се среща тъй наречената «Ерозия на шийката на матката», където има продължително време възпалителен процес, в резултат на който се поврежда слизестата обвивка на влагалищната част на маточната шийка. Това възпаление лесно може да тръгне по-нататък, може да се възпали и самата матка, маточните тръби и яйчниците. Също така, възпалението може да отива и в пикочния канал и пикочния мехур и да се получи бактериален цистит. Всичко това се случва, само защото има постоянно секрети на слуз, тъй като влагалището помага на тялото да извежда слузта, която не са успели да изведат другите отделителни системи.

Какво да се прави в тази ситуация? Първо, разбира се е необходимо да се премахне причината, тоест да се оправи работата на червата, след което остава да се изчистят самите полови органи от преди това натрупаните замърсявания. Чистенето и възстановяването на работата на червата, както разглеждахме в предишните статии, е дълъг процес, който отнема около година. Какво може да се направи още сега? Жената може да се постарае секретите да не се задържат вътре дълго време. За тази цел, е необходимо да се следи състоянието, ако се вижда, че има даже съвсем малки количества секрети, които излизат навън, даже една капка да е, това показва че вътре количеството е значително, съответно е необходимо да се измие влагалището от натрупаната слуз. Измиването на влагалището е достатъчно да се направи с топла вода, като допълнително може да се използват някакви антисептични билки, например лайка.

При условие, че няма никакви течове и всичко е наред, не е добре да се правят промивки на влагалището, тъй като в него живее собствена микрофлора и при положение, че там е относително чисто, тогава има шансове за развъждане на нормалната микрофлора. Разбира се, когато влагалището е замърсено със слуз, за нормална микрофлора едва ли може да се говори, затова съвсем смело може да се правят промивките.

Извеждането на слузта чрез влагалището по току-що разгледания начин, това е единия от вариантите за чистене на тялото при жените. Има и втори вариант – това е менструалния цикъл, месечните кръвотечения.

Чрез кръвта, тялото всеки месец изхвърля токсини. Тук, има предположение, че освен физическия фактор, извеждането на токсините има и друг фактор свързан с енергетиката – извеждане от тялото на деструктивни програми и негативна енергетика. Колкото е по-замърсено тялото с токсини и информационни шлаки, толкова по-болезнено, по-дълго и обилно протичат менструалните кръвотечения. Има и вариант, когато половите органи не искат особено да участват в процеса на чистене, тогава съответно процеса минава съвсем леко.

Натуропатията, разглеждайки тези процеси, от гледна точка на това, дали са естествени и природосъобразни, вижда, че в природата, при животните подобни менструални цикли нямат място. Това е процес, присъщ изключително на хората. Единствено, когато хората си взимат да гледат домашни животни, започват да ги хранят с неестествена за тях храна, започват да споделят същите тези деструктивни програми, тогава често при животните започват подобни процеси, но не всеки месец, а от време на време.

Ако, жената изчисти достатъчно добре, както тялото, така и енергетиката, тогава месечните, във вида си като ежемесечни кръвотечения, изчезват напълно. Обаче, достигането до това състояние, често е дълъг процес и постепенен. Когато при жената месечните спират, поради това че чистенето по този начин вече не е необходимо, тогава те спират за дълъг период от време, и самото спиране става постепенно и бавно, а не изведнъж. При смяната на хранителния режим към по-здравословен, често се наблюдава рязко спиране на месечните за някакво време. Тук, причината често се крие именно в енергията, когато тялото започва да използва енергия за други неща, например активно чистене чрез другите отделителни системи, тогава тялото може да няма енергия за това допълнително чистене чрез половата система и то временно спира. Това също е възможно при много интензивни физически натоварвания, когато тялото не успява да се възстановява. Как да се разбере, кога изчезването на месечните е добре, а кога е лошо? Всичко което става рязко, тоест миналия месец е имало, а този месец няма, показва, че тялото просто няма сили да извърши това чистене, а не че тялото е вече толкова чисто, че няма нужда от него. В такъв случай, ако процеса не се възстановява сам, тогава е необходимо да се направи «крачка назад», тоест много сме претоварили тялото и е необходимо да забавим промените които сме направили, тъй като освен процесите в половата система, може да страдат и други процеси в тялото. Друг признак, за това че промените в храненето са прекалено рязко направени, е спирането не само на кръвотеченията, но и на овулацията. Ако овулацията си върви нормално, но кръвотечения няма, значи всичко е наред и/или няма нужда вече от тези чистения или временно не са необходими. Но, ако овулация няма, значи организма е силно претоварен и не му достигат сили.

При мъжете ситуацията е различна и активна отделителна функция при половите органи няма.

Има малка отделителна функция, която се случва при еякулация, тогава в спермата може да се открие някакво количество слуз. Същото касае и токсините, които често може да се изхвърлят заедно със спермата. Независимо от това, че организма при мъжете има много слаби отделителни способности чрез половата система, замърсяванията често са толкова много, че даже тази минимална способност се използва само и само да бъдат изкарани поне някакви замърсявания. Често това води до хроничен простатит, когато в простатата се събира голямо количество слуз, защото половите органи не успяват да я извеждат. Тъй като слузта е инфектирана, това води до възпаления на самата простата и на обкръжаващите органи.

Слузта и токсините в спермата могат силно да влияят на процеса на оплождане. Има изследвания, които показват, че промяната на хранителния режим към по-здравословен даже само за две седмици, води до подобрявания на показателите на спермограмата. При мъжете, както и при жените, ако искаме да подобрим състоянието на половата система е необходимо да чистим целия организъм, а не да се опитваме локално да оправяме, например простатата.