Сърдечно-съдовите заболявания в съвременното общество са много разпространени. По статистика, най-много хора в днешно време умират именно от сърдечно-съдови заболявания.

Холестерол

Когато хората консумират месо и други животински продукти, такива като яйца, риба и млечни продукти, голямото количество холестерол което получават, се отлага по стените на кръвоносните съдове, съдовия лумен (пространството вътре в съдовете) се намалява, кръвообращението става по-лошо и сърцето не получава достатъчно кръв, в най-критични случаи се стига до инфаркт. Тук е важно да се разбира, че холестерола – това не е нещо лошо. Холестерола – това е много полезен продукт, запас от енергия в много голяма концентрация.

Работата е там, че не е предвидено холестерола да постъпва в организма отвън, тъй като по-природа човека е плодояден, организма при необходимост го изработва вътрешно. А тук се получава, че той идва от вън, а за тялото това е много ценен продукт, и тялото вместо да го изхвърля, го складира, не само в черния дроб, а също така и на стените на кръвоносните съдове. Този запас от енергия, е необходим основно за физически натоварвания и когато има много физическа дейност, холестерина се изразходва. Съответно, когато човек умерено се храни с животински продукти и активно спортува, тогава с нивата на холестерол и със състоянието на кръвоносните съдове всичко е наред. Проблемите започват, когато има обилна консумация на животински продукти и низка физическа активност, тогава холестерола започва да се трупа, защото тялото не може да го извежда, тъй като смята че това е ценен запас и го задържа.

Освен холестерола, има и други фактори, които влияят на кръвоносните съдове. Друг фактор – това са стресовите ситуации. Тук има разлика, по-сравнение със холестерола. При холестерола, съдовия лумен се намалява и остава в намалено състояние, разбира се при условие, че човека продължава да се храни с животински продукти, в противен случай холестерола започва да се изразходва. Намаляването на съдовия лумен при стресовете носи епизодичен характер, човека се е подложил на стрес, съдовете са се свили. После, след като е отминал стреса, човека се е успокоил и съдовете са се върнали в нормалното състояние.

Трудности възникват тогава, когато съдовия лумен е намален поради холестерола и допълнително към това, има и стресови ситуации. В съвременното общество, често хората са подложени на постоянен стрес и не дават възможност на съдовете да се върнат в нормалното състояние. Когато такова състояние на стрес се поддържа дълго време, съдовете вече могат да остават в свито положение продължително време.

Третия фактор, който влияе на работата на съдовете, това е тяхната калцификация. Когато човек силно окислява кръвта, тялото за нейното алкализиране често използва калций. Калциевите йони отиват в кръвта, те свързват окисляващите елементи и се депонират под формата на соли, често се отлагат и на стените на съдовете. Там, на стените на съдовете те създават нееластична повърхност. Тоест, съдовете при нормална работа са еластични и могат при необходимост лесно да се разширяват и свиват, а когато те се покриват с тези солни отложения, тяхната еластичност силно намалява. На фона на постоянните стресове, когато съдовете са свити, те се покриват със солни отложения, и съответно съдовете обратно вече не могат да се върнат в изходното си състояние.

Ако, към тази ситуация добавим и запушването от холестерола, положението става още по-трагично. Това важи не само за сърдечните съдове, а за съдовете по цялото тяло, например и за инсултите, когато има нарушение на кръвообращението на мозъка.

За да не се допускат нарушения в работата на кръвоносните съдове, както се вижда, е важно първо употребата на животинските продукти да е ограничена, второ, когато имаме стресови ситуации, да си даваме време за почивка, тоест да се възстановим след стреса, преди да сме се подложили на нов. Важно е да поддържаме и кръвта в добро състояние, тоест да не я окисляваме с голямо количество животински продукти и химическа и синтетическа храна, за да предизвикваме процесите на отложения на соли на стените на съдовете.

Кръвоносните съдове се разширяват и свиват също така под въздействието на физически натоварвания и под въздействието на промени в температурата. Когато човек спортува, цялата сърдечно-съдова система работи по-добре, хубавия тонус на мускулатурата има пряко отношение към циркулацията на кръвта и много помага на сърцето. В една от предишните статии «Кожа» разглеждахме работата на кожата като отделителна система, там видяхме как под въздействието на температурата кръвоносните съдове се разширяват и свиват, което води до много добра тяхна тренировка, и по този начин те поддържат своята еластичност. Когато съдовете са еластични, те могат да приемат тази форма, която е необходима на организма в даден момент, и тогава даже и да се трупат солни отложения и холестерол, кръвоносните съдове до голяма степен запазват своята еластичност и успяват добре да се справят с кръвообращението.