При промени в хранителния режим към по-здравословен, често страда нервната система. Това се дължи на недостига на мазнини и витамини.

Какви са признаците, когато страда нервната система, особено когато има недостиг не само на мазнини, а и на витамини?

Появява се обща слабост, която във времето прогресивно нараства. Изтощената нервна система има лоша проводимост на нервните импулси към мускулатурата, и мускулите получават команда по-слабо да се съкращават. Самата мускулатура, може да има сила и енергия, но в дадения случай, тя не работи достатъчно ефективно, защото просто не получава нужните сигнали. Паралелно със слабостта върви и това, че човек започва по-трудно да се контролира, появяват се нервни сривове, дразнения, човек става емоционално нестабилен.

Какво да се прави в този случай?

В една от предишните статии «№14: Храносмилателна система: черен дроб, задстомашна жлеза – функции и чистене» разглеждахме причините, поради които черния дроб не отделя достатъчно количество сокове за усвояването на мазнините от растителен произход, и ако човек рязко спира животинските продукти, може да се получи някакъв период от време, където ще има липса на мазнини. В статията за кожата и устната кухина също разглеждахме как да компенсираме недостатъците на мазнини и витамини. При положение, че човек е преминал изцяло на растително хранене, за компенсация на липсите на вещества, може да се използват растителни продукти, в които има много мазнина: авокадо, различни ядки и семена, например бадеми, орехи, слънчогледово семе, тиквено, ленено и други.

Най-добре, е да се избират тези продукти, към които има най-голям апетит, причините за това сме разглеждали в статията «Слушай тялото си». За да може да се усвояват добре ядките и семената, е необходимо да се консумират във вид на суровоядни млека. В такъв течен вид, те най-лесно и пълноценно ще се усвояват.

Обаче, възможна е ситуация, при която растителните продукти да не дават добър резултат. В такъв случай, най-лесния вариант е временно, докато се реши въпроса, да се добавят животински продукти, най-добре е яйчни жълтъци в суров вид и риба, също в суров вид, маринована с натурални продукти.

Нервната система функционира в два режима: режим на повишена активност и режим на почивка. Възможно е човек да има трудности със съня. Една от причините, може да са токсините, които се извеждат от тялото, защото очистителните процеси най-активно вървят през нощта, съответно голямо количество токсини се изхвърлят в кръвта и това води до нарушаване на съня. Но, все пак, очистителните процеси вървят вълнообразно и ту се появяват ту спират. Възможна е ситуация, когато човек има трудности със съня продължително време, месеци наред и даже години, това вече се дължи на факта, че нервната система лошо превключва между активния режим и режима на почивка. Тъй като, тялото на човека е предвидено през деня да има активна физическа дейност, такава, при която да има значително натоварване, след което тялото лесно превключва на режим почивка. Когато няма физическа активност, а има само умствена дейност, може да се получи ефекта, че нервната система да не може да влиза във фаза на почивка. Също така, различни водни процедури, например сауна, контрастни душове, дават подобно натоварване на нервната система, както и при физическите упражнения, затова, те също могат да бъдат използвани за възстановяване на работата и.