Има съвсем естествен начин, по-който можем да получаваме всички необходими вещества за тялото, като слушаме какво то ни подсказва.

Какви продукти да консумираме?

Когато избираме какви продукти за ядем, винаги е добре да избираме тези продукти към които имаме най-голям апетит в момента. Апетита – това е показател, тялото по-този начин демонстрира, че в дадения момент има необходимост именно от тези продукти.

Как да различим сигналите на тялото от сигналите на психиката (ума)?

Има два типа апетит: “телесен” (този, за който споменахме по-горе, апетита на тялото) и “психологически (умствен).

pic2

  1. Тялото не разпознава какво е това пица, snikers, тортички, бонбони, пасти, кроасани, макарони, кока-кола, бургери и прочее. Тялото може да разпознае само природни продукти: круша, ябълка, зеле, банан, картофи, ориз, овес, пшеница и т.н. Също така, тялото разпознава и природни продукти от животински произход: пилешко место, телешко месо, яйца, мляко, риба.

  2. Сигналите на тялото никога не са много силно изразени, то няма да ви кара да се тресете от глад и да припадате. Пример: цял ден сте работили, пропуснали сте обяда, връщате се вечерта и направо ви се тресат ръцете от зверски глад: това не е сигнал на тялото, а на психиката. Сигналите на тялото са меки и нежни, то периодически, с постоянство ще ви напомня, например, като ви мине мисълта: “добре би било сега да изям няколко круши”.

  3. Сигналите на психиката – това са сигнали на психологическа зависимост, същата както при цигарите и кафето, тоест както при наркотическата зависимост, те са силно изразени и физически неприятни.

  4. Психиката получава зависимост към всички видове синтетически сладки продукти, които в днешно време, така любезно ни предлагат супермаркетите

  5. Психиката получава зависимост към всички видове наркотични вещества

  6. Психиката получава зависимост към различни видове химически вкусови добавки – усилватели и подобрители на вкуса

  7. Психиката получава зависимост към пържените продукти

Психиката получава зависимост към продуктите на млечната промишленост, особено кашкавалите и сирената

Какви количества да консумираме?

Количествата определяме в рамките на апетита. Какво означава това? Пример: имаме апетит към ябълки. Когато започнем да ядем ябълката, първите хапки които правим ни носят голямо удоволствие. В процеса на ядене, в един момент удоволствието започва да намалява. Лека по-лека, с всяка последваща хапка, удоволствието намалява и в един момент удоволствието от яденето стига практически до нулата. Удоволствието – това е показател на тялото, че веществата в този продукт му трябват, тялото ни казва: “дай още”. В момента, в който удоволствието спре, тялото казва: “спри, не искам повече”. И вече, чисто “механическото” тъпчене на продуктите след удоволствието е безполезно за тялото, единствено си натоварваме допълнително отделителните системи.

Отначало може да е трудно да се следват тези принципи, може да не се получава точно да определяте, какво именно иска тялото, дали ви се ядат например ябълки или круши или нещо друго, просто пробвайте, опитвайте различни продукти, към които поне малко ви привлича, усещайте удоволствието и с времето, лека-полека процеса ще тръгне и връзката с тялото ще се установи. Не се отчайвайте, ако в началото ви се стори трудно!