В последната статия разгледахме „Суровите семена, ядки, бобови и гъби“. Сега дойде реда и на последната категория храни от пирамидата.

pic2

Колкото и странно да звучи, но съвременните хора консумират много малко сурови плодове и зеленчуци. По статистика процента на суровите плодове и зеленчуци при традиционно хранещите се хора е само около 5%.

Кои храни са плодовете и кои зеленчуците? Има едно леко заблуждение, някои хора си мислят, че например доматите – това са зеленчуци, или краставиците. Плод – това е самият «плод» който дава растението, а зеленчука – това е самото растение, неговото стъбло или коренната му система. Например, морков, зеле, цвекло, ряпа, лук, всякакви листни растения, всичко това са зеленчуци. Домати, краставици, тиквички, патладжани, чушки – това са плодове. Към плодовете също така се отнасят и различни видове от семейство ягодови. Като стана въпрос за семейство ягодови, добре е да се знае, че особено диво растящите ягодови плодове, малини, къпини и други, са най-богати на минерали.

Каква е разликата между зеленчуците и плодовете?

Зеленчуци – това е основно груба целулоза. Грубата целулоза практически не се усвоява в нашия организъм, ние нямаме ферменти, които да разграждат грубата целулоза. Целулозата както влиза в нашия стомах, така после и излиза, тя не се усвоява въобще. Нейната основна задача е да предостави адекватна перисталтика, така че червата да работят активно.

pic3

Целулозата помага и за прочистване на стомашно-чревния тракт, като заедно със себе си изкарва слуз и замърсявания. Разбира се, целулозата като попадне в червата, там тя става храна за нашата симбиотна микрофлора. И вече в последствие, нашето тяло се храни с продуктите от жизнедейността на тази микрофлора (витамини и аминокиселини). За съжаление, при съвременния човек тази микрофлора практически отсъства, поради силно замърсяване на червата. Тук няма да разглеждаме въпроса с микрофлората, а ще има отделна статия за нея.

Целулозата не се усвоява, но при положение, че ние механически я разрушим, например вземем моркови и от едната част настържем за салата, а от другата направим фреш. Тези настърганите, ако ги ядем, без особено да ги дъвчем (както обикновено правят хората) ние практически нищо не усвояваме, вкарваме си груба целулоза, обаче като изпием сока от моркови, той директно се усвоява в стомаха без храносмилане, целулозата вече е разрушена и имаме директно усвояване. Тези моркови, при положение че ги дъвчем много добре правейки ги на сок в устата, също ги усвояваме.

Тъй като зеленчуците не се храносмилат, а единствено се усвояват соковете изстискани от тях, когато си правим салати от зеленчуци може смело да смесваме каквито си искаме зеленчуци помежду си. Зеленчуците, във вид настъргани на ситно, много добре стимулират перисталтиката на червата и по-механичен път изстъргват натрупаната слуз. За да може процеса на чистене на върви ефективно е добре да се консумират големи количества зеленчуци. На практика, колкото повече, толкова по-добре.

Трици – това е също целулоза, тя може да абсорбира в себе си целия боклук, който е попаднал в организма, тоест може да се каже че това е по-мек вариант на активния въглен.

Плодовете, за разлика от зеленчуците се храносмилат, те нямат толкова много груба целулоза и нашето тяло изработва ензими с които храносмила плодовете. Ако гълтаме цели череши, пак ще върви тяхното храносмилане. Именно затова, плодовете са естествена храна за човека и той се смята за ПЛОДОЯДЕН. Тук може да отбележим, че смесвайки различни видове плодове, тялото започва да се чуди кое по-точно да храносмила в момента, дали прасковите, дали бананите които сме изяли заедно, най-вероятно първо ще храносмила този плод който сме изяли в по-голямо количество. При смесване на плодовете имаме по-лоша усвояемост и повече затрудняваме тялото. Когато консумираме плодове е добре да го правим на празен стомах.

pic4

Има хора, които на празен стомах като консумират плодове получават газове и подуване на корема. Това се дължи на задръстения със слуз стомах и черва. В плодовете и зеленчуците има органични киселини. По-някога тези киселини могат да взаимодействат със слузта, която е в стомаха и червата. Киселините по химичен път разтварят слузта, получава се химическа реакция. Като цяло, това е добре, защото по този начин чистим замърсяванията, обаче често тези процеси са много силни и налягането върху червата е голямо, даже стига до болка. При положение, че откриете такива плодове или зеленчуци, които действат по-този начин, е добре да ограничите тяхната консумацията до съвсем малки дози, така че процесите на чистене да вървят, но съвсем слабо и да не ви притесняват. При различни хора, различни плодове и зеленчуци задействат тези процеси. От плодовете, гроздето има най-силно изявени качества да разтваря замърсяванията, а сока от грозде действа още по-силно. Когато стомаха и червата стигнат до ниво „относително“ чисто, тогава човек може да яде каквито количества плодове и зеленчуци иска, без да получава тези неприятни ефекти. Храносмилането на плодовете при празен стомах е около 30-40 минути, до 1 час. След като сме яли един вид плод, добре е да изчакаме поне 40 минути, най-добре 1 час, след което може да ядем друг вид плод.

Сокове

Когато си правим фрешове, може да смесваме плодове и зеленчуци както си искаме без да се притесняваме. Причината е, че сока се усвоява в стомаха практически без храносмилане и този сок дали е получен от плодове или зеленчуци няма особено значение. Така че смело може да комбинирате плодове и зеленчуци във фрешовете. За хора, решили да преминават към по-здравословно хранене, особено важни са фрешовете през първите месеци. Стомаха още не се е очистил, плодовете не се храносмилат и усвояват добре, зеленчуците по-принцип не се усвояват, правилната микрофлора в червата още не се е възстановила, недополучаваме хранителни вещества. Тук идват на помощ фрешовете и смутитата, с помощта на които си вкарваме хранителни елементи практически без храносмилане.

pic5

Още един интересен момент със соковете. Има такава практика, тя е насочена основно за активиране на очистителни процеси в организма и засилване на имунната система. Състои се в следното: взимат се някакви листни зеленчуци, колкото по-зелено, толкова по-добре, спанак, коприва, зелена салата, магданоз и т.н. От тези неща трябва да изстискаме сок, най-добре с някаква по-модерна сокоизстисквачка, така че да няма груба целулоза, а само чист сок. Пие се на празен стомах за директно усвояване. В този сок, е пълно с хлорофил и микроелементи и е много мощно средство за алкализиране на кръвта. Често го включват в различни детокс програми, има и вариант, в който оставят пшеницата да покълне, да порасне, така че да поникне висока трева (наричат го витграс) и нея я правят сок. Тук следва да се внимава с количествата подобна напитка, пие се на малки чашки, ако се изпие много, може да стартират силни очистителни процеси.

Мед

Меда, както и соковете се усвоява в стомаха без храносмилане. Един хубав мед практически не съдържа никакви токсични вещества.

pic6

Меда има силна енергийна стойност и може също да активира очистителни процеси в тялото. Има хора, при които даже консумацията на две супени лъжици мед води до очистителни процеси (появяват се пъпки на кожата, кашлица и други симптоми). Тъй като меда не се храносмила, а се усвоява директно, той може да се комбинира практически с всички останали видове храни, мед с плодове, мед със зеленчуци, мед с ядки и т.н.

Плодове, зеленчуци, сокове и мед – това са храните, които водят до най-малко замърсяване в тялото на човека. Все пак, добре е да се има предвид че даже плодовете образуват някакво количество слуз. Разбира се, тази слуз е в много малки количества и нашите отделителни системи лесно се справят с извеждането на тези замърсявания.

В следващата статия ще разгледаме как да слушаме тялото си и как да избираме „правилните“ за нас продукти.