Тази статия е първа и въвеждаща на цяла серия от статии за здравословното хранене. Тъй като само в две-три страници текст е невъзможно да се даде пълна представа за здравословното хранене, реших да направя цяла серия от взаимосвързани статии с обучаваща цел. В поредицата ще разгледаме следните теми:

  • Какво представлява здравословното храненето

  • Видове храни и тяхното въздействие на организма на човека

  • Връзката между храната и енергията, причините поради които хората се хранят

  • Работа на отделителните системи

  • Видове очистителни методики

В тези времена на информационен бум хората са претоварени от информация относно здравословното хранене. Интернет, телевизия, реклами, радио, различни компании масово рекламират здравословни продукти. Често информацията е противоречива, в едни източници ще прочетете, че едни продукти са полезни, но в други, ще намерите обратните мнения. Например, според “балансираното” хранене, което е тъй популярно сега, задължително трябва да консумирате животински продукти, но според веганството животинските продукти са тези, на които дължим голяма част от болестите, които тормозят човечеството. Има още многобройно количество направления и системи за хранене и всичките твърдят, че са здравословни. Отделно учените и докторите ни снабдяват с информация относно въздействието на различни микроелементи и витамини върху човешкото тяло, показват ни колко са важни или вредни отделни вещества, какви биохимични процеси протичат в тялото на човека.

Това всичко е много хубаво, но в цялото това многообразие от информация, често противоречива, човек се губи и не вижда общата и цялостната картина. На хората им предоставят частни случаи, отделни процеси, но за да получи човек реална представа за храненето, е необходимо да има общ и цялостен поглед, а не само за отделни детайли, които на практика не дават представа за причините на протичащите биохимични процеси в тялото и въобще, защо тялото реагира по един или друг начин. Нека сега да разгледаме тази обща картина и най-накрая да придобием представа за здравословното хранене.

Здравословно хранене

За да разберем, какво означава здравословното хранене, нека да разгледаме неговите две качества.

1. Храни тялото с всички необходими вещества.

Тъй като това е хранене, то трябва да снабдява тялото с необходимите микроелементи, витамини, аминокиселини, мазнини, въглехидрати.

2. Очистителните процеси в тялото преобладават над замърсяването.

Заедно с храната ние постоянно внасяме замърсяване в тялото и важно е, отделителните системи на тялото с лекота да се справят с текущото замърсяване, а също така да имат възможността да чистят и стари замърсявания натрупани през годините.

Здравословно хранене – това е хранене, което доставя на тялото всички необходими вещества, при това очистителните процеси преобладават над замърсяването.

Човека има четири основни отделителни системи:

1. Стомашно-чревен тракт

2. Бъбреци

3. Дихателна система

4. Кожа

Най силната по капацитет система е стомашно-чревния тракт. От него зависи доколко ефективно тялото изхвърля излишъците от храната. И тук вече хората се различават доста силно, тъй като степента на замърсяване на стомашно-чревния тракт при хората е различна, колкото повече той е задръстен и изморен, толкова по-лошо функционира и същевременно усвояването на храната е по-затруднено.

Работата на отделителните системи по-подробно ще разглеждаме в бъдещите статии (очаквайте скоро).

Какво е здраве?

Според традиционната медицина – здраве, това е състояние, при което нищо не ви боли и нямате симптоми. В момента, в който се появят симптоми, човека от здрав става болен.

Лично аз споделям друго мнение относно здравето. Например, човек до вчера се е чувствал добре, а днес изведнъж настива, започват активно да му текът сополи, има и други симптоми. Тези сополи (слуз), които излизат от него, те не се образуват в момента, а са се трупали в тялото през изминалите месеци. Та, този човек дали наистина вчера е бил здрав?

Тук важното е да разбираме, че повечето видове разболявания от сорта на настинки, грипове, алергии – това е процес на чистене. Тялото само стартира тези процеси в резултат на замърсяване. В един момент, когато замърсяването в тялото се увеличи, то вижда че, ако се допусне още замърсяване ще се получи затрудняване на работата на някой орган, например на дихателната система (поради голямото количество натрупана слуз) и тялото бие тревога, събира всичката енергия с която разполага в момента, и стартира очистителни процеси, които ние наричаме болести. Много добре знаем че, когато сме болни , нямаме много енергия, вие ни се свят, искаме да лежим, не ни стигат сили да си вършим ежедневната работа. Това се дължи на факта, че тялото в момента голяма част от наличната енергия използва за очистителни процеси, които са много енергоемки. Тази енергия, обикновено сме използвали за ежедневни нужди и дейности, но сега тя отива за чистене.

Разбира се, има и втори вид болести, които вече се дължат не на очистителни процеси, а на нарушаване на нормалното функциониране на отделни органи или на тяхното повреждане.

Здраве – това е такова състояние, при което организма няма причина да стартира очистителни процеси, тоест болести, защото в него липсват замърсявания.

На практика, такъв човек въобще не боледува.

В съвременното общество такива хора практически няма.

Пирамидата на замърсяването

Както споменахме основното замърсяване идва от храната. Тук е важно да се разбира, че каквото и да вкарваме в тялото си, е вече замърсяване, даже водата. Да не си правим илюзии, че има продукти, които въобще не замърсяват. Нека погледнем пирамидата на замърсяването, където са показани категориите храни по степен замърсяване.

piramyd

В основата на пирамидата са най-силно замърсяващите тялото храни, а в най-горната част – храните с най-ниска степен на замърсяване.

В следващите статии ще разгледаме подробно всяка категория и нейното въздействие върху тялото.