Често когато съм в компания, особено когато има непознати хора срещам удивление когато разберат как се храня. Създава се такова впечатление, че аз се самонаказвам и се лишавам от толкова разнообразна и вкусна храна. Лишавам се от много удоволствия.

Някой даже са ми казвали „това е лудост“! Или „ти си ненормален“.

И наистина, напълно възможно е да не е ясно защо го правя и какъв е смисъла на всичко това. Създава се впечатление, че правя всички тези лишения и не получавам нищо в замяна. Но това не е така!

Първо, когато започнем да се храним със сурови плодове и зеленчуци, със времето нашите вкусови рецептори се възстановяват и ние започваме да чувстваме и да се наслаждаваме на естествените вкусове на плодовете, а това носи не по-малко удоволствие от храненето с каквато и да е готвена, овкусена по всякакъв начин храна. Когато в храната добавяме вещества които усилват вкуса, такива като сол, и всякакви други химически и синтетически вещества които в огромни количества сега се използват за овкусяване на храната, ние парализираме голямо количество от нашите вкусови рецептори и заглушаваме естествените сигнали на организма.

IMG_20150702_092631

Второ, след като консумираме традиционната готвена храна, особено в по-големи количества, да ние получаваме удоволствие, но то е само 10-15 минутки докато се „натъпчем“, след което настъпва момента в който часове наред страдаме от тежест, трудности със стомаха, главоболия, слабост и т.н., т.е. страдаме. А когато консумираме плодове този ефект не се наблюдава, след храна ние се чувстваме също толкова добре колкото и преди това, даже сме заредени с повече енергия.

Трето. Много добре знаем как традиционната храна въздейства на организма, не е нужно да се четат многобройни изследвания и да се разучава въпроса, достатъчно е да погледнете наоколо и да видите колко хора страдат от какви ли не заболявания и какво е тяхното състояние. Да, в началото, когато тепърва преминаваме към суровоядство има и трудни моменти, тялото се чисти от стари замърсявания и болести. Но в един прекрасен ден, като се събудите и ще откриете в себе си чувство на наслаждение от собственото здраве. Ще изчезне хроническата умора, към която вече сте успели да се привържете, и болката в главата, ще изчезнат и другите болки и неприятни усещания. А в цялото тяло ще почувствате жизнената сила, циркулираща по всички органи. Радост ще ви носи не само деня, но през нощта ще спите като новороден.