В предишната статия разгледахме влиянието на месото върху организма на човека, но изпуснах да отбележа един важен момент свързан с храносмилането на месото. Академик Уголев А.С., съветски учен, специалист в областта на физиологията, вегетативните функции и тяхната регулация, е изследвал и изучавал различните типове храносмилане при човека. Интересни са неговите опити свързани с храносмилането на сурово месо. Някои от опитите са се състояли в следното: в две чаши се налива стомашен сок от човек, в едната чаша се поставя сурова жаба, а в другата печена. В чашата, където е била суровата жаба, жабата се разгражда напълно (даже с костите), случил се е тъй наречения процес на самохраносмилане – аутолиз. В другата чаша, където е била печената жаба, тя само леко се деформира. От този опит се вижда колко по-лесно се храносмила суровото месо. Даже в суровоядството има такова направление – Палео суровоядство, където се консумират сурови и полусурови меса, такива хора се срещат рядко, среди отделни народности и племена, например среди ескимосите и други жители на Севера.

pic2_meat_milk

Мляко и млечни продукти

От всички видове животински продукти, млечните може би са най-разпространени. В момента хората консумират млечни продукти в големи количества, може би повече отколкото месни продукти.

Отличителната черта на млякото от другите животински продукти, е че за него не е нужно да убиваме животните. Това, което най-много различава млечните от другите животински храни, е че те не съдържат стресови хормони. Стресовите хормони се образуват в тялото на животното когато го убиват. Млечните продукти нямат тази информация за убийства и страхове.

Особености на Реакция Антиген-антитяло при млякото

Повечето хора го знаят този факт, но все пак да го отбележим. Белтъците в млякото, приличат на някои белтъци в тялото на човека. И когато човека яде млечни продукти много, част от тези белтъци не се разграждат, а попадат цели в организма. Тялото на човека започва да се бори със тях и да ги изкарва, за това се изработват антитела и имунната система се настройва на борба с белтъците от млякото. А тези белтъци, много приличат на ред белтъци които се намират в собствените тъкани. Поради тази прилика, антителата в един момент могат да започнат да атакуват собствените тъкани, те започват да се объркват, кой е врага. Такъв процес води до развитието на автоимунни проблеми, като диабет първи тип, панкреатит и ред други.

Опияти в млякото

Друг момент, който е малко известен, е че във млякото се съдържат ОПИЯТИ, които на практика се явяват наркотици. Тези опиати се произвеждат, за да може например кравата когато кърми телето, то да иска да суче, да се храни и да е по-спокойно. Т.е. опиатите успокояват човека, те създават това спокойствие. Както знаем, много хора казват че млечните продукти създават такава «Божествена Благост». И тази божествена благост е резултат от действието на тези опиати. В млякото концентрацията на тези опиати е много ниска, тоест за да може човека да получи зависимост от него, трябва да го консумира в големи количества. Обаче, тук на помощ идва млечната промишленост, която се занимава с производството на различни млечни продукти. И като резултат получаваме увеличаване на концентрацията на всички вещества съдържащи се в млякото, включително и на опиатите. Продуктите с най-висока концентрация, това са сирената. И именно към сирената хората получават най-голяма зависимост. Т.е. има голямо количество хора, които са привързани към сирената като към наркотик. Например, вземем им сиренето и кашкавала, на тях им пада настроението, те лошо ще се чувстват, те постоянно ще мислят за сирената. После дай им сирене и те веднага стават щастливи и радостни. Това е най-истинска физическа наркотическа зависимост. И избавянето от такава зависимост е също толкова сложна, колкото от всяка друга зависимост.

Слуз

Млечните продукти при попадане в нашето тяло образуват слуз, тя се отличава от слузта която се образува при месото, тя е по-течна, но също е водонеразтворима както и при месото, тъй като основно се образува от мазнини. Водоразтворима слуз се образува от термически обработената растителна храна. Водоразтворима слуз по-лесно се извежда от организма, защото се разтваря във вода, а водонеразтворимата по-мъчно. Като количество тази слуз от млечните продукти се образува повече отколкото при месото и разбира се задръства организма.

Губим калций

pic3_ca

Има мнения, че за да получим калций, трябва да ядем млечни продукти. Това е така, в млечните продукти има калций. Обаче, поради образуването на токсини по време на храносмилане на млечните продукти, например отравянето с белтъците, получаваме повишаване на киселинността на организма. За да може тялото да неутрализира тази повишена киселинност, то използва някакви налични алкални елементи, такива като например калций. В самото мляко вече има някакъв калций, но той за съжаление не е достатъчен и на тялото му се налага допълнително да харчи калций от костите, косата и т.н. Т.е., получава се че хранейки се с млечни продукти, ние не само че не получаваме калций, но даже имаме загуби на такъв. Не случайно в страните със силно развита млечна промишленост има най-много заболявания свързани с костите. Много добре знаете, как например на бабите в селата им се изкривяват пръстите на ръцете. Ще кажете: «Това е от много работа». Не е от много работа, от работа костите не се изкривяват.

Ако все пак човек решава по различни съображения да използва млечни продукти, най-добре е да взимат такива от био български ферми. В момента повечето млечни продукти предлагани в супермаркетите са с толкова много химически добавки, че реално тези продукти вече драстично се отличават от натуралното мляко, а някой път и даже нямат нищо общо. Като си купим, например мляко от супермаркета, отворим бутилката и то може със седмици и даже повече да не се промени и развали.