Уважаеми читатели, започвам серия от статии свързани с работата на различни органи и системи в човешкия организъм. Ще разглеждаме техните функции, какво води до нарушаване на работата на системите и как да възстановим и изчистим от замърсявания органите, така че те да изпълняват добре своята работа. Започваме с орган който най-много се занимава с храната, а именно с червата.

Червото е част от храносмилателната система на човека. Червата започват веднага след стомаха. Отначало е дванадесетопръстника. Той има връзка със задстомашната жлеза и черния дроб, откъдето постъпват храносмилателни секрети.

pic1

Дванадесетопръстника е част от тънкото черво. Дължината на тънкото черво е обикновено 6-8 метра. Най-важната му функция е храносмилане и усвояване на храната. В края на червото чрез специален клапан тънкото черво преминава в дебело черво. Дължината на дебелото черво е 1,5 метра. Дели се на три сегмента: сляпо, ободно и право черва. Основна функция: формиране на изпражненията. При по-високите хора, някой път се наблюдава дебелото черво да е по-дълго, 2-3 метра.

pic2

Основната функция на стомашно-чревния тракт е храносмилане и усвояване на храната. Но храносмилателната система може да работи и в друг режим – режим на чистене на организма. От кръвта и тъканите, шлаките и токсините чрез стените на червата се изпращат в самите черва, с цел в последствие да бъдат изведени от тялото по най-естествения начин.

Тук е важно да знаем, че тези два вида режима работят последователно, или върви процес на храносмилане и усвояване на веществата или процес на чистене на тялото, но не и едновременно.

При процеса на чистене, както отбелязахме, токсините и шлаките се изпращат в червата. Но, често те, намирайки се вече в червата, ако останат там някакво време могат да се всмукват обратно в кръвта. Когато в кръвта има повече токсини човек получава дизкомфорт, най-често срещаните признаци са гадене и световъртеж.

pic3

Това може да се получи, когато има достатъчно големи промеждутъци между храненията, тогава организма е приключил храносмилателните процеси и червата могат да преминат в режим на чистене. Разбира се, хората тези симптоми ги възприемат като глад и тогава започват да се хранят, съответно прекратявайки процеса на чистене и спирайки неприятните симптоми. На човека пак му е добре и той се успокоява. Ето затова, на хората им се налага да се хранят по няколко пъти на ден, с малки промеждутъци между храненията, за да не позволяват стартирането на очистителните процеси, тъй като те са много неприятни. Разбира се, за тялото това не е добре.

В идеалния вариант, червата би следвало да преминат в режим на чистене когато всички остатъци от храната са напуснали тялото и мускулатурата на червата си е починала от натоварването. Но, тъй като съвременния човек не дава такава възможност на своето тяло, то използва даже най-малките промеждутъци от 3-4 часа за да стартира процесите, поне в неактивните участъци на червата. Когато това се случи, както описахме на човека му става лошо, той хапва нещо, пак му става добре и той доволен си продължава работата. Някой път очистителните симптоми са толкова неприятни, че даже будят хората през нощта и тогава на човек му се налага да яде нещо за да спре симптомите.

Тези очистителни процеси са причината да се образуват налепи на езика и зъбите. Тъй като храносмилателната система започва от устната кухина, същите очистителни процеси вървят и по цялата система. Колкото по-дълго стоим без храна, толкова по-силни са налепите на езика и зъбите.

Друг важен момент свързан с работата на червата, това е, че те, заедно с черния дроб са най-замърсените органи в тялото на човека. Червата са най-замърсени със слуз. Причината за това е ясна, червата са най-силно подложени на замърсяване с храна и именно там се образува слузта. Слузта от храната се образува, тъй като човек се храни с неестествена храна, естествената храна за човека са плодовете, а съвременния човек се храни предимно с термически обработена храна, която основно включва други категории храни. Червата не са предвидени да се справят с тази слуз, а хората се хранят с огромни количества слузообразуваща храна всеки ден. Резултата е, че червата не успяват да извеждат от тялото всичката слуз и тя остава в тях, натрупва се и хората живеят цял живот носейки със себе си тази слуз. Слузта се натрупва на слоеве на стените на червата. При съвременния човек, практически цялата вътрешна повърхност на червата е покрита със слой от слуз, при някои хора слузта е повече, при други по-малко. Това води до затрудняване на целия храносмилателен процес и на извеждане на храната. Особено страда мембранното храносмилане и всмукване на хранителните вещества чрез стените на червата, тъй като вместо веществата да се намират директно върху стените на червото, на тях им се налага да се пробутват през слоя от слуз и колкото е по-дебел този слой, толкова по-трудно е усвояването на веществата. В резултат на което, човек яде повече храна, защото тя лошо се усвоява. Поради лошото усвояване, той получава малко хранителни вещества. Тъй като получава малко хранителни вещества, на човека му се налага да яде още повече храна, за да получи необходимото, но тъй като тази храна е неестествена, тя води до още по-голямо замърсяване на червата, още по-голям слой от слуз и затруднено храносмилане. И така, човека се намира в затворен кръг и с всеки ден здравословното му състояние се влошава.

Червата разбира се, се опитват да изкарват слузта, но тъй като те не са предназначени да се справят със слуз, част от тази слуз, застоявайки се дълго време в червата, започва да се всмуква и попада в кръвта. Чрез кръвта слузта се разнася по целия организъм, замърсявайки други органи и системи и създавайки там възпалителни процеси. Другите органи и системи периодически се чистят от тази слуз, например добре познатите на всички хора настинки, когато слузта излиза чрез дихателната система. Ушите, очите, също се чистят от тази слуз, практически всички органи имат някакви отделителни способности.

pic4

Слузта в тялото е храна за бактерии. Бактериите започват да се хранят със слузта, размножават се и създават възпалителни процеси. Разбира се, тук говорим за патогенната микрофлора. По-принцип, бактериите изяждайки слузта, чистят тялото ни, но когато тези бактерии са прекалено много, продуктите на тяхната жизнедейност също са много, а те съдържат токсини и тровят човешкото тяло. Разбира се, на тялото му се налага да контролира количеството на тази патогенна микрофлора, тялото не позволява те да се разрастват прекалено много, независимо от това че слузта в тялото е в такова голямо количество, да им разреши да изядат всичката слуз, защото в противен случай токсините които отделят могат да нанесат поражения в тялото. Тук е важно да се разбира, че практически всичката слуз е заразена с тези бактерии, а тъй като тя се разнася по целия организъм, причината за различни възпалителни процеси по тялото е именно слузта и бактериите, които са дошли от червата.

Патогенната микрофлора води до още един неприятен момент, а именно тя не позволява развитието на симбиотната микрофлора в тялото.

Степен на замърсяване на червата

Може да се отбележи, че хората силно се различават по степента на замърсеност на червата. Как можем да определим степента на замърсеност на червата? Както отбелязахме по-рано дължината на тънкото черво е 6-8 метра и дължината на дебелото черво – метър и половина, но при това дебелината на стените на червата са само 2 милиметра. При положение, че червата са чисти, те практически не заемат никакво място.

Един от начините да определим състоянието на червата е визията на корема. При положение, че корема е плосък и не е издут, това говори за състоянието на червата. Изпъкналия корем означава, че червата заемат някакво пространство, тоест към тези 2 милиметра се е присъединило някакво количество слуз и стените на червата вече заемат много повече пространство, някой път може да достига и до цели сантиметри. Често по улиците се срещат хора със силно изпъкнали кореми, при жените може да си помислим че са бременни, но когато това са мъже ситуацията с червата е много показателна.

pic5

При това издутите кореми не са в следствие на натрупани мазнини, мазнини там почти може да няма. Възможно е те да са изяли голямо количество храна? Възможно е, със сигурност те изяждат много храна, но даже многото храна не води до такова перманентно увеличаване. Коремите са увеличени, поради силното вътрешно налягане, което е резултат от увеличени черва. И така, хората носят постоянно със себе си килограми слуз години наред.

Друг показател за състоянието на червата е честотата на ходене по голяма нужда. Прието е такова мнение, че 1 път на ден е нормалното количество. Но, както показва практиката, при хората с относително чисти черва, при положение, че се хранят по няколко пъти на ден, 3-4 пъти, тогава и нормалното количество ходене по голяма нужда е горе-долу от 2 до 4 пъти. Тоест практически колкото пъти ядем толкова пъти и ходим до тоалетна. Разбира се, ако човек яде много малко количество храна като цяло,тогава и ходенето до тоалетна ще е по-рядко. В момента ситуацията в това отношение при съвременните хора е доста трагична, често се срещат случаи, когато хората ходят 1 път на 2 или 3 дена, даже има случаи по 1 път седмично. Това добре показва състоянието на червата, което означава изключително затруднена перисталтика, изтощена и отслабнала мускулатура на червата, силно замърсени със слуз черва, те са разтегнати и нямат сила да пробутват храната. Когато храната стои дни наред в червата се образува още повече слуз и червата съвсем издават багажа.

Най-достоверния показател за състоянието на червата – е времето за което храната минава през тях.

pic6

При чисти черва времето за което храната минава през нашето тяло, тоест от момента в който консумираме храната до момента в който тя излиза от нас е 6-8 часа. При много от хората това време е 1-2 дена, а в последно време зачестяват случаите, когато това време е повече от 2 дена. Даже такива продукти като сурови плодове и зеленчуци, които вкарват в тялото минимално замърсяване, ако останат в червата за повече от 1 ден, започват да ферментират, което води до газообразуване и размножаване на ферментативната микрофлора, която като цяло не води до силни възпалителни процеси, но все пак натоварва имунната система. Ситуацията с другите видове продукти (термически обработените), които водят до слузообразуване е по-тежка. Колкото по-дълго храната стои в червата, толкова повече тя се превръща в слуз, която е отлична храна вече за тези бактерии, които водят до възпалителни процеси. Тази слуз, като стои дълго време в червата започва да се всмуква чрез стените на червата в кръвта и по този начин се разнася по целия организъм, включително и в дихателната система и в подкожните мастни депа. Заедно със слузта се движат и бактериите създавайки възпалителни процеси.

Колкото повече храната стои в червата, толкова по-големи щети нанася върху организма. В това отношение хората се различават значително. В ситуацията, когато храната стои половин седмица – получаваме огромна вреда. Но, при положение, че червата са чисти, тогава даже най-тежката храна, тя ще бъде изведена след 6-8 часа и ще нанесе минимална или почти никаква вреда на тялото.

Как да определим времето за което храната минава през тялото?

За тази цел може да използваме най-обикновено бяло сусамово семе. Когато се храним, заедно с храната поглъщаме 1 чаена лъжица цели сусамови семена, без да ги дъвчем. По-този начин сусама в последствие ще излезе от тялото в непроменен вид и ние ще можем да фиксираме времето с което преминава храната.

pic7

Добре е да се провери времето при различни храни, тъй като може да има различия. Например зеленчуковата салата ще има най-бързо време на преминаване, докато тежка храна, например пиле с ориз ще има по-дълго време. Затова може да проверим времето при различните видове храни – зеленчукови салати, готвена храна, плодове. При положение, че времето и при салатите и при готвената храна и при плодовете е горе-долу еднакво, например 1 ден, това показва че червата се справят добре и мускулатурата еднакво ефективно се справя с различните видове храни. Обаче, ако има големи разлики, например зеленчуковата салата минава за 1 ден, а готвената храна за 2 дена, това е показател че червата много трудно се справят със слузообразуващата храна и тя нанася силна вреда на тялото. Когато правим проверките е необходимо да сме си в обикновен режим на хранене, както като количество, така и като честота, тоест както обикновено си ядем, по няколко пъти на ден и нормалните за нас количества. Защото, ако направим тези опити в нестандартни условия, тоест изядем много малко количество храна, или направим яденето само 1 път на ден, вместо обикновените 3 пъти, тогава може да не получим обективни показатели и сусамовите семена ще напуснат тялото след много повече време.

В следващите статии ще разгледаме реакциите на червата на замърсяване при различни хора, особености и методи за чистете на червата.