Драги читатели, продължаваме темата за червата. Тази статия е продължение на предишната статия „Храносмилателна система: черва, степен на замърсяване“, в която разгледахме какво води до замърсяване на червата и нарушаване на тяхната работа, също така, видяхме как да определим степента на замърсяване на червата.

Както видяхме, при традиционно хранещите се хора практически не се срещат такива с чисти черва. При различни хора, червата, в резултат на замърсяване реагират по-различен начин. Тук може да отбележим два вида реакции на червата:

1. Забавяне на работата на червата

Това е най-често срещаната реакция. Както отбелязахме в предишната статия, че нормалното време за което храната минава през цялата храносмилателна система е 6-8 часа. В резултат на забавяне на работата на червата, това време се увеличава, съответно колкото са по-замърсени червата, толкова е по-голямо времето. При някои хора, времето е 1-2 денонощия, при някои 2-3 денонощия. В момента, при съвременните хора, най-често се срещат ситуации, когато времето е 2-3 денонощия. Тези хора, често страдат от запек. Най-тежките случаи, са тези, при които хората ходят по голяма нужда 1 път седмично или даже 1 път на 10 дена. При по-голямата част от хората червата реагират именно със забавяне. Това забавяне на работата на червата в съвременното общество се нарича „Забавяне на метаболизма“ и често при такова забавяне хората са склонни към натрупване на излишни килограми. В дадения случай, натрупването се получава в резултата на дългото задържане на слузта в червата, оттам слузта чрез стените на червата се всмуква в кръвта и заедно с кръвта се разнася по целия организъм, включително и в мастните депа.

2. Ускоряване на работата на червата

При някои хора, в резултат на замърсяване на червата, те реагират с ХИПЕРАКТИВНОСТ, тоест вместо нормалното време за преминаване на храната от 6-8 часа, времето се намалява на 4-5 часа, или времето е възможно да е в рамките на същите 6-8 часа, но поради натрупванията на слуз върху стените на червата, усвояване на веществата се намалява и това време, вече не е достатъчно за да може храната да се усвои. В този случай, червата гледат колкото се може по-бързо да изкарат храната и слузта образувана от тази храна, с цел минимално замърсяване, но при това жертвайки усвояването на веществата. Често тези хора страдат от разстройство или диария. Обикновено те са много слаби, могат да ядат огромни количества храна, без да качват килограми. Точно такова положение на нещата се води като „бърз метаболизъм“.

pic1

Може да отбележим също, че има погрешно мнение, че тези хора са много слаби поради наличието на голямо количество паразити. Но, когато червата активно извеждат всичко, тогава условията за паразитите са крайно неприятни, за тях няма и достатъчно храна, за разлика от тези черва, които са препълнени със слуз, увеличени и забавени, там условията за развитието на паразитите е много по-благоприятна и има повече храна за тях.

Важно е да се разбира че и двата случая – и забавената, и ускорената работа на червата се дължи на замърсяване с неестествена храна.

Възможна е ситуация, когато един вид реакция се сменя с друг вид. Например, при забавената работа на червата, е възможно, за кратък период от време, например в продължение на един месец, реакцията на червата да се смени, и вместо рядко ходене по голяма нужда, изведнъж, без да има някаква промяна в храненето на човека, червата започват активно да се чистят, тогава посещението на тоалетната се увеличава многократно и често се съпровожда с разстройство. Това може често да се наблюдава при децата, когато организма още не е толкова силно замърсен и червата успяват по-често да активират очистителните процеси. С времето, човек все повече замърсява стомашно-чревния тракт, мускулатурата на червата заслабва и не е способна на толкова чести очистителни процеси. Мускулатурата на червата извършва огромна работа, налага и се всеки ден, да избутва големи количества храна, това са доста силни мускули. Тези мускули се отнасят към гладка мускулатура, която човек не може да управлява съзнателно. Състоянието на тази мускулатура при при хората се различава значително. С напредването на възрастта мускулатурата се изморява и нейната работа се забавя.

На работата на червата основно влияят два фактора:

1. Степента на замърсяване на червата, тоест количеството натрупана слуз на стените на червата.

2. Състоянието на самата мускулатура на червата, доколко тя е развита и силна и доколко тя е изморена и изтощена.

Има ситуации, когато червата са много замърсени, количеството натрупана слуз е значителна, но мускулатурата е силна, тогава стига да се намали текущото замърсяване, да се увеличи храната, която стимулира перисталтиката, и червата доста бързо започват активно да се чистят.

Има и обратни ситуации, когато замърсяването не е толкова силно, но и мускулатурата на червата е много слаба и тогава е много трудно тя да се раздвижи и да се накара червата на работят активно.

Както виждаме, освен намаляването на замърсяването чрез храната, чистенето на червата от натрупаните замърсявания, изключително важно е паралелно да се възстановява мускулатурата на червата, тоест тя да се тренира. Често, този тренинг на мускулатурата е по-дълъг и сложен, отколкото самите очистителни процеси. Тук може да отбележим, че има връзка между общото състояние на мускулатурата на тялото и мускулатурата на червата. При добре развита обща мускулатура на тялото, в повечето случаи и мускулатурата на червата е добре развита. И обратно, при слабо развита мускулатура на тялото, когато човек практически няма физически натоварвания, основно е в седнало положение, тогава и мускулатурата на червата е слаба и независимо от това, силно или слабо са замърсени червата, очистителните процеси ще вървят много трудно. Разбира се, има и ситуации изключения, но в повечето случаи взаимовръзката между очистителните процеси и мускулатурата на червата е именно такава.

Има и други фактори, които влияят на работата на червата.

Един от тези фактори е водата.

Хората основно се хранят с термически обработена храна. Тази храна, в повечето случаи е дехидрирана. Отначало храната се смесва със слюнката, след това със стомашните сокове, в дванадесетопръстника се смесва със секретите на черния дроб и задстомашната жлеза и се формира хранителната маса, която е необходимо да има достатъчна влажност, за да може перисталтиката лесно да я предвижва. Обикновено, термически обработената храна (с изключение на супите), има недостатъчна влажност за нормалното формирането на хранителната маса, в такива случаи на тялото му се налага да харчи от собствените си запаси на вода, но те са много ограничени, обикновено максимум 0,5 литра и тялото с голямо нежелание взима от тези запаси и често формираната хранителна маса има недостатъчна влажност. Тогава, на мускулатурата на червата и се налага да прилага повече усилия да пробутва храната, в резултат на което и повече се изтощава. Затова, така разпространените рекомендации да се пие повече вода, наистина помагат, храната придобива нормална влажност и нейното движението по стомашно-чревния тракт се подобрява.

Друг фактор – това е физическата активност. Както вече споменахме, при добре развита обща скелетна мускулатура, състоянието на мускулатурата на червата също е на друго ниво. При активни движения, се създават вибрации в тялото, които също помагат на перисталтиката.

pic2

Като цяло, ако разглеждаме например спортистите, при тях състоянието на мускулатурата на червата е в пъти по-добра от неспортуващите хора.

Трети фактор – в кои часове през денонощието човек се храни. Както е известно, вечерно време стомашно-чревния тракт забавя обороти, а през нощта въобще би трябвало да си почива. Съответно при хората, които се хранят късно вечер (след 19:00-20:00) или непосредствено преди лягане, времето за което храната ще прекара в тялото се увеличава с часове, а съответно и замърсяването от тази храна, също така не давайки достатъчно време за почивка на храносмилателната система и червата.

Още един фактор, който касае жените. По време на цикъл, когато активно вървят очистителни процеси през половата система, организма някой път решава да стартира очистителни процеси в цялото тяло и това често засяга и работата на червата. Непосредствено преди цикъл или по-време на цикъла, червата започват да работят по-активно, отколкото през останалото време.

Всякаква промяна в работата на червата – това е следствие на замърсяване. Ако червата работят бавно – това е резултат от замърсяване, от хранене с неестествена храна. И при хиперактивност на червата – причината е пак замърсяване. Каквато и да е реакцията на червата, при всички положения решението е чистене на червата и организъма, тъй като и в двата случая, в процеса на чистене, работата на червата ще върви към нормализация.

В следващите статии ще разгледаме методите за чистене на червата.