Драги читатели, тази статия е последна и приключваща серията от статии свързани с чистенето на червата. За да получите пълна представа работата на червата е добре да прочетете и предишните статии:

1. Храносмилателна система: черва, степен на замърсяване

2. Храносмилателна система: черва, два вида реакции на замърсяване – бавен метаболизъм и бърз метаболизъм

3. Храносмилателна система: черва – методи за чистене

Днес ще разгледаме причините за газообразуването и допълнителна информация за чистенето на червата.

Газообразуването има основно три причини:

1. Когато има ферментационни процеси в червата. Тази ферментация се случва с растителната храна. Ферментационните процеси при растителната храна се активират на второто денонощие след нейното постъпване в организма. При съвременния човек, както разглеждахме в предишните статии, храната доста често се задържа достатъчно дълго, за да се стартират тези процеси.

2. Когато има процеси на гниене в червата. Процесите на гниене са свързани с разлагането на храна от животински произход. Тези процеси обаче, за да стартират се изисква повече време от това на ферментационните, затова се срещат по-рядко.

При хората, които са започнали да се хранят по-здравословно и с въвеждането на зеленчуците и плодовете, времето за което храната минава през храносмилателната система започва да намалява, и когато това време достигне едно денонощие и по-малко ферментационните и процесите на гниене за тези хора стават неактуални. Като цяло, това се случва доста бързо, още при първите месеци на промяната на храненето. Независимо от това, че ферментационните и процесите на гниене вече ги няма, газообразуването може да остане, но то вече е свързано с други процеси.

3. Когато има химическа реакция, при която се получава разграждане на натрупаната слуз на стените на червата. Органичните киселини (такива като ябълкова, лимонена и други), които се намират в суровите плодове и зеленчуци, попадайки в червата започват да разтварят натрупаната на стените на червата слуз. При процеса на разтваряне на слузта, се образуват газове. Тук следва да се отбележи, че при различни хора, различни продукти предизвикват този вид реакция. При едни хора, ябълките предизвикват този процес, при други ябълките въобще не действат, но затова пък лимоните активно въздействат. Нещата са много индивидуални. Когато, натрупаната слуз на стените на червата е много и човек е „улучил“ плода, който действа именно по-този начин и отгоре на това, е консумирал голямо количество от този плод наведнъж, може да получи доста масивна реакция, тогава, често и корема се издува и има силни болки в него, тъй като газовете правят силно налягане отвътре на червата. При положение, че мускулатурата на червата е силна, тя бързо ще изкарва газовете навън. Когато мускулатурата е слаба, човек може да има трудности и много болка.

Този процес на газообразуване ще продължава дотогава, докато червата не се изчистят напълно, докато слоя от слуз на стените на червата не се разтвори напълно.

Как да действаме в случая със силно газообразуване и бавни черва?

Важното тук, е да знаем, че различни плодове и зеленчуци, основно плодове, действат на различни хора в различна степен. Като цяло плодовете в това отношение са доста по-активни от зеленчуците.

363_1_4_%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bb%d1%8c%d0%ba%d0%be_%d1%81%d0%b0%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b0_%d0%b2_%d1%8f%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%85_%d0%b8_%d1%84%d1%80%d1%83%d0%ba%d1%82%d0%b0%d1%85

При положение, че като цяло, плодовете предизвикват силно газообразуване, тогава е необходимо да се намали общото количество плодове и да се увеличи количеството зеленчуци в дневното меню, тоест правим акцент на механичното чистене чрез зеленчуците, а не на разтварянето на слузта под въздействието на киселините в плодовете.

Възможно е, да се наложи, временно, изцяло да се премахнат от менюто най-силно активните плодове, например гроздето. Гроздето, може би е най-активния плод в това отношение.

gandex-ru-13546_16687b2d3ae5fdea0475d1b37767cc45

Често се среща, когато човек консумира, даже съвсем малко количество грозде и буквално след 30 минути корема му се издува. При такава ситуация, е най-добре гроздето временно да се спре, докато червата малко се почистят.

Възможно е, и зеленчуците, например зелето и то да предизвиква силно газообразуване. Тук нещата са индивидуални, при някои хора едни плодове и зеленчуци предизвикват силно газообразуване, при други предизвикват слабо или даже никакво. Общата рекомендация е, чисто експериментално, консумирайки различни видове плодове и зеленчуци и определяйки, кои от тях въздействат силно и кои от тях слабо или никак, да консумираме основно тези, които не предизвикват газообразуване, а тези които предизвикват газообразуване да консумираме в минимална степен (при необходимост да ги изключим), така че, газообразуването да е съвсем леко и да не предизвиква дискомфорт.

Както споменахме, гроздето е изключително активно при газообразуването. Още по-силно е въздействието на прясно-изцеден сок от грозде.

vinogradnyi_sok2

Тук е необходимо да се внимава, защото, даже една чаша сок от грозде може да въздейства изключително силно. Ако човек реши да използва сок от грозде за чистене на червата, е необходимо да започва със съвсем малки количества, такива като половин чаша. Най-добре е, със сока от грозде да се започва чак след като човек е стигнал до състоянието, при което може спокойно да яде грозде, например един килограм или повече, без да получава газове, защото сока от грозде е много по-активен от самото грозде. Може, също така да отбележим че има стара методика за чистене на червата чрез грозде. Методиката се състои в това, че продължителен период, 2-3 месеца, всеки ден се яде грозде на празен стомах, като отначало се започва със съвсем малко количество, буквално шепа грозде. Последователно количеството се увеличава, като то може да достига значителни размери, даже до 4 или повече килограма грозде на ден.

И накрая, пак да напомним, че процеса на чистене на червата отнема време, в повечето случаи това е поне една година. Вече, след като сме изчистили червата, в тях започва да се възстановява нашата симбиотна микрофлора, която ни храни с аминокиселини и витамини. Тогава, човек вече може да си позволи да премине към естественото хранене, а именно към плодовете, вече не е нужно да се ядат в големи количества зеленчукови салати, а може основно да се храни с плодове и това ще е достатъчно.

В следващата статия, ще разгледаме въпросите свързани с възстановяването на симбиотната микрофлора.